r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Moskou eist uitleg ambassadeurs om onderzoek sabotage Nord Stream

donderdag 25 mei 2023, 14:58

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft de ambassadeurs van Denemarken, Duitsland en Zweden ter verantwoording geroepen. Het Kremlin klaagt over het uitblijven van resultaten van hun onderzoeken naar de sabotage van gaspijpleidingen op de bodem van de Oostzee. In september vorig jaar werd de Nord Stream-leiding voor de export van Russisch gas naar West-Europa gesaboteerd. Het Kremlin spreekt van terroristische aanslagen.

Rusland klaagt dat de onderzoeken "die naar verluidt door de autoriteiten van de drie landen worden gedaan" helemaal niets over de zaak hebben opgehelderd. Daarnaast klaagt Moskou dat de drie niet willen samenwerken met Rusland om de zaak te onderzoeken. Op een herhaald verzoek van het Kremlin van 6 mei om samen met de Russische autoriteiten en de getroffen onderneming Gazprom samen diepgravend onderzoek te doen, is volgens Moskou niet eens geantwoord.

De drie ambassadeurs zou zijn verteld dat Moskou twijfelt aan de bedoelingen van Denemarken, Duitsland en Zweden. Ze zouden tijd willen rekken en "met dubieuze lekken naar de pers" verwarring willen zaaien om de daders buiten beeld te houden.

Eind september waren er explosies bij de twee pijpleidingen op de zeebodem niet ver van het Deense eiland Bornholm. De materiële en de milieuschade zijn volgens waarnemers enorm en de reparatie zou zeker een half miljard dollar gaan kosten. Washington heeft lange tijd tegen de pijpleidingen geageerd, omdat het Kremlin er Europese landen mee onder druk zou kunnen zetten. Van het gas dat EU-landen in 2021 importeerden, kwam circa 45 procent uit Rusland.

Terug naar boven