r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Hongarije blokkeert extra geld voor wapens voor Oekraïne

woensdag 17 mei 2023, 16:43
vlag Hongarije wapperend

BRUSSEL (ANP) - Hongarije houdt een extra half miljard euro voor de levering van wapens aan Oekraïne tegen. Alle giften aan Oekraïne gaan ten koste van hulp aan brandhaarden ergens anders in de wereld, stelt de regering in Boedapest.

De EU-landen willen opnieuw 500 miljoen uit de zogeheten Europese vredesfaciliteit gebruiken om wapenleveringen door lidstaten aan Oekraïne te vergoeden. Het land heeft met grote inspanningen een nieuw offensief van bezetter Rusland afgeslagen en maakt aanstalten om in de tegenaanval te gaan. Daarvoor zijn dringend veel wapens en munitie nodig.

Sinds de Russische inval is er al 3,6 miljard euro voor Oekraïne uit het fonds gehaald, zonder dat Hongarije dwars lag. Het land, dat van de EU-lidstaten geldt als het meest op de hand van Rusland, stribbelt ditmaal wel tegen. Het fonds raakt leeg en de EU kan bijvoorbeeld Afrikaanse landen niet helpen zich jihadisten van het lijf te houden, klaagt de regering van premier Viktor Orbán.

Diplomaten van andere lidstaten vermoeden echter andere motieven achter het Hongaarse verzet. Boedapest probeert de strijd tegen Rusland vaker te ontregelen, zeggen EU-bronnen. Bovendien zou Orbán soms zo proberen Brussel onder druk te zetten om geblokkeerde EU-subsidies voor Hongarije vrij te geven.

Veel EU-landen delen de zorg dat andere landen er bekaaid van afkomen op zich wel. Ze stortten daarom eind vorig jaar al 2 miljard euro bij en hebben afgesproken daar dit jaar nog eens 3,5 miljard bij te doen.

Terug naar boven