r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Europa Vandaag: Metsola's drukke planning in Den Haag, Timmermans in Roemenië

vrijdag 31 maart 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Mark Rutte en Roberta Metsola
Bron: The Council of the European Union

Say cheese!

Zoals gisteren al te lezen was in de Europa Vandaag, brengt voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola deze dagen een bezoek aan Den Haag. Vandaar start haar dag met een zogeheten 'doorstep' persmoment met Mark Rutte. Een aantal gelukkige fotografen mag het paar vastleggen voordat ze met elkaar het gesprek aangaan.

Nu maar hopen dat de Nederlandse studenten haar gisteren niet te hard aan de tand hebben gevoeld over de Europese democratie. Na haar bezoek aan Rutte volgt vandaag namelijk nog een druk programma: ze sluit aan bij de ministerraad, bezoekt koning Willem-Alexander, houdt een keynote speech bij het CDA en sluit haar dag af met een gesprek met Wopke Hoekstra.


 
Environment Council
Bron: The Council of the European Union

Een warm welkom voor Timmermans?

Ondertussen is Frans Timmermans vandaag ook weer op pad om een stapje dichterbij te komen bij het waarmaken van 'zijn' Green Deal. Dit keer is het de beurt aan Roemenië. Hij gaat daar in gesprek met de nationale autoriteiten, stakeholders en hij neemt deel aan een conferentie. Hoeveel klimaatconferenties zou Timmermans dit jaar al bezocht hebben?

Het is nog maar de vraag of de Roemenen de Nederlandse Eurocommissaris met open armen zullen ontvangen. Hoewel het land al sinds 2007 lid is van de Europese Unie, is het nog steeds geen onderdeel van de Schengenzone. Én laat Nederland nu net een van de landen zijn die de toetreding van het land blokkeert.


En verder...

is vandaag de tweede dag dat het Comité Operationele Samenwerking op het gebied van Binnenlandse Veiligheid (COSI) informeel bijeenkomt in Stockholm. Vandaag staat economische criminaliteit op de agenda.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

30 & 31 maart

Europees Parlement

Roberta Metsola in Den Haag

31 maart

Europese Commissie

Frans Timmermans in Boekarest

30 & 31 maart

Raad van de Europese Unie Zweeds Voorzitterschap

Comité Operationele Samenwerking op het gebied van Binnenlandse Veiligheid (COSI)

Terug naar boven