r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Oostenrijkse partij verlaat parlement bij rede Zelensky

donderdag 30 maart 2023, 11:39

WENEN (ANP) - De dertig parlementariërs van de rechts-conservatieve Vrijheidspartij van Oostenrijk (FPÖ) hebben tijdens een toespraak van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky het parlement uit protest verlaten en borden met de tekst Plaats voor vrede en Plaats voor vrijheid bij hun zetels gezet. De partij beschouwt de videotoespraak van de Oekraïense leider in de Nationale Raad (parlement) van 183 zetels als een ernstige schending van de Oostenrijkse neutraliteit.

Volgens Oostenrijkse media waren ook veel leden van de sociaaldemocratische SPÖ er niet bij. Slechts achttien van de veertig SPÖ-parlementariërs waren aanwezig. Ook fractieleider Pamela Rendi-Wagner was er niet. Volgens de SPÖ was dat omdat ze ziek is.

Voordat Zelensky aan zijn videoboodschap begon, waren er voor het parlementsgebouw naar schatting honderd betogers die de neutraliteit van Oostenrijk en een einde aan de oorlog eisten. Zelensky zei in zijn rede dat "het niet mogelijk is moralistisch neutraal te zijn tegenover het kwaad".

Zelensky heeft in de vierhonderd dagen sinds de Russische inval vrijwel dagelijks toespraken gehouden. Hij heeft bijna alle parlementen van de EU-landen toegesproken en is gewend aan staande ovaties. In het Bulgaarse en het Hongaarse parlement is er nog geen toespraak van Zelensky geweest.

Terug naar boven