r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Hongarije stemt in met toetreding Finland tot NAVO

maandag 27 maart 2023, 18:46

BOEDAPEST (ANP/RTR) - Het Hongaarse parlement heeft maandag ingestemd met de toetreding van Finland tot de NAVO. Daarmee is een einde gekomen aan het maandenlange getreuzel van de regerende Fidesz-partij. Over de toetreding van Zweden is nog geen besluit genomen.

Finland en Zweden verzochten vorig jaar lid te worden van de westerse militaire alliantie. Hongarije en Turkije lagen echter dwars. Alle andere NAVO-landen stemden vorig jaar al in met de toetreding van de twee Noord-Europese landen. Nieuwe leden moeten worden goedgekeurd door alle lidstaten.

Wanneer het Turkse parlement zich buigt over de toetreding van Finland is nog onbekend, maar president Recep Tayyip Erdogan heeft eerder toegezegd dat het zich mag buigen over het ratificatieproces. Erdogan zei te hopen dat de volksvertegenwoordigers het voorstel nog voor de verkiezingen in mei bespreken.

Voor de Turkse president is het Zweedse lidmaatschap nog lang geen uitgemaakte zaak. Ankara is van mening dat Stockholm niet hard genoeg optreedt tegen aanhangers van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en andere groeperingen die de regering als terroristisch beschouwt.

Terug naar boven