r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Europa Vandaag: hoe top wordt de Eurotop?

vrijdag 24 maart 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Europese Raad
Bron: The Council of the European Union

Hoe top wordt de Eurotop?

Als onderdeel van hun dagen in Brussel zullen de regeringsleiders op deze tweede dag van de Europese Raad bijeenkomen in de Eurotop. De Eurotop kent deze editie een inclusieve samenstelling. Dit betekent dat alle regeringsleiders aanwezig zullen zijn, niet alleen die van de eurolanden. Ook Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank en Paschal Donohoe, voorzitter van de Eurogroep zullen van de partij zijn.

Zoals gebruikelijk zal tijdens de Eurotop de huidige financiële en economische situatie besproken worden. Op de agenda staat daarnaast de coördinatie van het Europese begrotingsbeleid en de financiële architectuur van de Europese economische en monetaire unie. Naar verwachting zal ook de gemeenschappelijke verklaring over de digitale euro die volgde op de bijeenkomst van de Eurogroep in januari het onderwerp van gesprek zijn.


 
Jutta Urpilainen.
Bron: European Commission

Een samenkomst van de Sami

In samenwerking met het Finse Sami Parlement en het Finse presidentschap van de Barents Euro-Arctic Council organiseert het Europees Parlement de bijeenkomst van Barents Euro-Arctic Indigenous Sámi People. Naast voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola, zal ook de Finse Eurocommissaris voor Internationale Partnerschappen Jutta Urpilainen spreken tijdens dit evenement. Naar verwachting zal er een grote vertegenwoordiging van de Sami uit Finland, Zweden en Noorwegen aanwezig zijn.

Gedurende de bijeenkomst zullen verschillende thema's uitgelicht worden, waaronder de klimaatverandering in het noordpoolgebied en het beleid van de Europese Unie voor Noord-Europa. Het doel van de bijeenkomst is het bevorderen van de samenwerking tussen het Sami Parlement en de instanties van de Europese Unie. Daarnaast is het evenement ook een viering van de cultuur van de Sami. Zo omvat de bijeenkomst ook een tentoonstelling en optredens van diverse muzikanten.


 
Frans Timmermans at the podium
Bron: European Commission

Debat | De Europese aanpak van de energiecrisis

Korter douchen, de verwarming lager en apparaten die je niet gebruikt uitzetten. Dit zijn slechts enkele bespaartips die het afgelopen jaar volop gedeeld werden. Van alle grote thema’s die op dit moment spelen in de Europese Unie lijkt er een op de voorgrond te staan wat betreft impact op ons dagelijks leven: de energiecrisis. In de energiecrisis komen de klimaatcrisis en de oorlog in Oekraïne samen. De EU is daarmee dubbel belast; klimaatverandering moet tegengegaan worden én de EU wil onafhankelijk worden van Russische energie.

Het geld uit het herstelfonds - gestart door de EU om de lidstaten te helpen uit de coronacrisis te komen - wordt nu ook ingezet om de energiecrisis aan te pakken in het plan REPowerEU. Hiermee kunnen lidstaten financiering krijgen voor plannen die gericht zijn op duurzame en groene ontwikkelingen, met als doel energiezekerheid en onafhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen. Daarnaast bouwt het plan voort op het Fit for 55-plan dat onderdeel is van de Europese Green Deal.

Het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Nederland en het Montesquieu Instituut organiseren vandaag een debat over de energiecrisis, REPowerEU en de impact op lidstaten en burgers. Marloes Beers (universitair docent internationale betrekkingen, Universiteit Utrecht) verzorgt de inleiding van het debat. Vervolgens gaat een panel bestaande uit Beers, Tom Berendsen (Europarlementariër, CDA), Suzanne Kröger (Tweede Kamerlid GroenLinks) en Bijou van der Borst (onderzoeksjournalist, Investico) met elkaar in gesprek. De moderator van het debat is Mendeltje van Keulen (lector Changing Role of Europe, Haagse Hogeschool en Montesquieu-fellow).

Praktische informatie

Datum en tijd: vrijdag 24 maart 2023 17:15 uur - 18:30 uur

Locatie: Het Nutshuis, Riviervismarkt 5, 2513 AM Den Haag en via livestream

 

En verder...

... bezoekt Eurocommissaris Frans Timmermans vandaag Universiteit Gent, waar hij een eredoctoraat in ontvangst zal nemen voor zijn inzet voor de aanpak van het klimaatprobleem. Hij zal ter gelegenheid van de verjaardag van de universiteit ook een toespraak houden.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

24 maart

Europese Raad

Eurotop

24 maart

Europees Parlement

Europese Commissie

Bijeenkomst Barents Euro-Arctic

Indigenous Sámi People

24 maart

Europese Commissie

Frans Timmermans bezoekt Gent

24 maart

Montesquieu Instituut

Debat over de energiecrisis

Terug naar boven