r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

NAVO-baas waarschuwt Westen voor langere Oekraïne-oorlog

donderdag 23 maart 2023, 7:10

LONDEN (ANP/DPA) - Omdat de Russische president Vladimir Poetin geen plannen heeft voor vrede in Oekraïne zullen westerse landen Kyiv wellicht langer moeten steunen, waarschuwt NAVO-chef Jens Stoltenberg in een interview met The Guardian donderdag.

Poetin "maakt geen plannen voor vrede, hij plant meer oorlog", zegt de Noor tegen de Britse krant. Stoltenberg wijst erop dat Rusland zijn militaire industriële productie opvoert en de banden aanhaalt met autoritaire regimes in een poging aan meer wapens te komen.

Daarom moeten de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en andere westerse landen bereid zijn om Oekraïne lange tijd te steunen met wapens, munitie en ander materieel. Ook vraagt Stoltenberg de NAVO-leden om er tijdens de komende topontmoeting in het Litouwse Vilnius mee in te stemmen om 2 procent van hun bnp uit te geven aan defensie.

"De behoefte zal er blijven, want dit is een uitputtingsslag. Het gaat om de industriële capaciteit om de steun vol te houden", aldus Stoltenberg. Met door het Westen geleverd materieel zouden de Oekraïners volgens Stoltenberg "een offensief kunnen lanceren en grondgebied kunnen heroveren", hoewel hij benadrukt dat de NAVO geen partij is in het conflict.

Van de EU-top die donderdag van start gaat in Brussel wordt verwacht dat Europese leiders hun steun aan Oekraïne opnieuw nadrukkelijk herhalen en het besluit om zo snel mogelijk extra munitie te leveren bekrachtigen.

Terug naar boven