r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

EU-leiders bijeen voor drukke lentetop

donderdag 23 maart 2023, 8:49
gewijzigd
Groepsfoto Europese Raad februari 2023
Bron: Europese Raad

BRUSSEL (ANP) - De Europese Raad van regeringsleiders en staatshoofden, zoals de ‘EU-top’ officieel heet, komt voor zijn traditionele lente-overleg van twee dagen in Brussel bijeen. De Raad volgt kort op een speciale migratietop begin februari, maar de 27 leiders hebben desondanks genoeg te bespreken.

De top begint donderdag om 11.30 uur. Oekraïne staat ook nu weer hoog op de agenda, en president Volodymyr Zelensky zal zich per videoverbinding melden. In februari kwam hij persoonlijk naar Brussel. De EU zal haar steun aan het door de oorlog met Rusland geteisterde land opnieuw nadrukkelijk herhalen en het besluit van de buitenlandministers om zo snel mogelijk extra munitie te bezorgen bekrachtigen.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, schuift aan om mee te praten over "belangrijke geopolitieke kwesties", heeft raadsvoorzitter Charles Michel de leiders in zijn invitatiebrief laten weten.

De beoogde hervorming van de elektriciteitsmarkt komt ook aan de orde, evenals migratie. Volgens ingewijden is Nederland zeer ingenomen met de vaart die de Europese Commissie zet achter het uitwerken van maatregelen om "stap voor stap" de komst van migranten te verminderen.

Terug naar boven