r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Timmermans: verplichte uitkoop boeren is optie, niet op aangedrongen

woensdag 22 maart 2023, 10:01
Christianne van der Wal in gesprek met Frans Timmermans
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie dringt niet aan op verplichte uitkoop van Nederlandse boeren om uit de stikstofcrisis te komen. Dat zegt vicevoorzitter Frans Timmermans in een reactie op berichtgeving van de NOS en onderzoeksplatform Follow the Money. Die melden dat Timmermans' kabinetschef, voormalig PvdA-leider Diederik Samsom, dat in een gesprek met topambtenaren van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zou hebben geadviseerd.

Volgens Timmermans, die in de Commissie verantwoordelijk is voor het Europese klimaatbeleid, heeft de Commissie Nederland wel gewezen op "de gevolgen van mogelijke beleidskeuzen in relatie tot Europese wet- en regelgeving. Het is geheel aan Nederland voor welke oplossing wordt gekozen".

Uitkoop van boeren waarvoor overheidsgeld wordt gebruikt, is mogelijk in strijd met de Europese staatssteunregels. Volgens ingewijden in Brussel is steun voor de uitkoop van boeren wel mogelijk, maar is er een verschil in de procedure als het om vrijwillige of verplichte uitkoop gaat. Verplichte uitkoop stuit mogelijk op minder zware juridische bezwaren.

In het door stikstofminister Christianne van der Wal ingezette beleid wordt verplichte uitkoop alleen als allerlaatste optie gezien. Verplichte uitkoop van boeren ligt politiek heel gevoelig.

Terug naar boven