r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Kamer: minder afhankelijkheid binnen EU van Zwitsers wapentuig

dinsdag 21 maart 2023, 21:52

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat de krijgsmachten in Europa minder afhankelijk worden van de Zwitserse wapenindustrie. De coalitie staat achter een motie van VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden waarin wordt opgeroepen om samen met andere landen te kijken of daarvoor initiatieven kunnen worden opgezet.

Europese landen willen graag luchtafweersystemen, tanks en gepantserde voertuigen naar Oekraïne sturen, maar stuiten daarbij op Zwitserland dat daaraan niet wil meewerken. Het land produceert de wapensystemen of de munitie daarvoor, maar staat de leveringen niet toe omdat het land neutraal wil blijven.

De motie roept premier Mark Rutte ook op om de druk op Zwitserland op te voeren om de leveringen van wapens en munitie toch toe te staan. Het land profiteert ook voor zijn eigen veiligheid van de NAVO en Europese defensiesamenwerking, aldus de indieners. "We zijn al in gesprek met Zwitserland en we blijven dat ook doen", zei Rutte hierop.

De motie werd ingediend tijdens een debat ter voorbereiding op de Europese top, die donderdag begint. Woensdag wordt erover gestemd.

Terug naar boven