r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

EU-ministers naar Tunesië om instorten af te wenden

maandag 20 maart 2023, 21:59
vlag tunesië

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie1 stuurt twee buitenlandministers naar Tunesië om te voorkomen dat het land in chaos ten onder gaat en grote groepen mensen hun heil in Europa zoeken. De toestand in het Noord-Afrikaanse land is "heel, heel gevaarlijk", zegt buitenlandchef Josep Borrell2.

Tunesië, waar de Arabische Lente ooit begon, gold lang als een veelbelovend land in het worstelende Noord-Afrika. Maar het zit economisch aan de grond en de president vertoont autoritaire trekken. Daar kwamen eerder deze maand racistische uitlatingen over migranten uit zuidelijker Afrika bij.

"Als het land economisch of maatschappelijk instort, zullen er nieuwe migratiestromen naar Europa komen. Dat moeten we vermijden", waarschuwde Borrell na overleg met de buitenlandministers van de EU. Zij sturen de Belgische en Portugese ministers naar Tunesië om er de toestand op te nemen, zodat de EU kan beoordelen wat haar te doen staat. Het is de bedoeling dat ze direct afreizen.

Delen


  • 1. 
    De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
     
  • 2. 
    Josep Borrell Fontelles (1947) is sinds 1 december 2019 Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlands beleid en veiligheid en vicevoorzitter van de Europese Commissie (commissaris voor een sterker Europa in de wereld). De Spanjaard Borrell is sociaaldemocraat en was minister van Openbare Werken en Vervoer onder Felipe Gonzalez. In 2004-2007 was hij voorzitter van het Europees Parlement en in 2018 werd hij minister van Buitenlandse Zaken. Hij is opgeleid als ingenieur en econoom en was onder meer hoogleraar.
     

Terug naar boven