r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

7 miljard euro steun voor Turkije en Syrië vanwege aardbevingen

maandag 20 maart 2023, 18:37
Ulf Kristersson, on the left, and Ursula von der Leyen
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - Op een donorconferentie in Brussel heeft de internationale gemeenschap 7 miljard euro steun beloofd aan Turkije en Syrië vanwege de aardbevingen zes weken geleden. Het merendeel gaat naar Turkije voor herstel en wederopbouw, 950 miljoen is bestemd voor humanitaire hulp aan Syrië. Dat heeft voorzitter van de Europese Commissie1 Ursula von der Leyen2 na afloop bekendgemaakt.

Het totaalbedrag is inclusief 1 miljard euro van Brussel voor Turkije en 108 miljoen voor Syrië, waarmee de EU geen diplomatieke betrekkingen meer heeft. De conferentie was georganiseerd door Von der Leyen en de Zweedse premier Ulf Kristersson3. Zweden is tot 1 juli tijdelijk EU-voorzitter4. Von der Leyen roemde de "internationale solidariteit" en dankte voor de gulle giften.

"Miljoenen mensen zijn nu dakloos en leven in tenten terwijl de winter voortduurt", zei Von der Leyen tijdens de conferentie. Het gaat om meer dan 3 miljoen mensen in het gebied. Naar schatting meer dan 50.000 mensen zijn bij de aardbevingen in Turkije en Syrië omgekomen en duizenden worden nog vermist. Er zijn tienduizenden gebouwen in het gebied ingestort.

"Huizen, scholen en ziekenhuizen moeten worden herbouwd, met de hoogste normen voor seismische veiligheid", aldus Von der Leyen. "Water, sanitaire voorzieningen en andere essentiële infrastructuur moeten worden gerepareerd. Openbare diensten en bedrijven hebben kapitaal nodig om opnieuw op te starten. Mensen moeten de kost weer kunnen verdienen."

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan5 schat de schade in zijn land op 104 miljard euro, vertelde hij op de conferentie. Syrië was niet uitgenodigd, Rusland evenmin. Von der Leyen wees erop dat de EU geen relatie onderhoudt met het Syrische regime-Assad, maar zei dat de EU wel humanitaire hulp biedt en in juni tijdens een conferentie over de toekomst van Syrië opnieuw zal proberen daarvoor geld in te zamelen.

Delen


 • 1. 
  Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 26 Eurocommissarissen. In principe is er voor iedere lidstaat één. Samen vormen zij het college van Eurocommissarissen. De Eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.
   
 • 2. 
  Dr. Ursula von der Leyen (1958) is vanaf 1 december 2019 voorzitter van de Europese Commissie. Zij is opgeleid tot arts en was werkzaam in een Vrouwenkliniek en als docent. Namens de CDU begon zij haar politieke loopbaan in de Landsdag en regering van Neder-Saksen. In 2009 werd zij Bondsdaglid en minister in het kabinet-Merkel. Achtereenvolgens was zij minister van Gezin en Jeugd, Arbeid en Sociale Zaken, en sinds 2013, van Defensie.
   
 • 3. 
  Ulf Kristersson (1963) is sinds 18 oktober 2022 minister-president van Zweden. Hij leidt een centrumrechts minderheidskabinet, met gedoogsteun van de rechtse Zweden Democraten. Kristersson is sinds 2014 parlementslid (eerder was hij dat in 1991-2000) en sinds 2017 leider van de conservatief-liberale partij Moderata. Hij was minister van sociale zekerheid in het kabinet-Reinfeldt (2010-2014).
   
 • 4. 
  Elk half jaar (van januari t/m juni en van juli t/m december) wordt de Europese Unie afwisselend voorgezeten door een lidstaat. Het land dat voorzitter is, leidt de vergaderingen van de Raad van de Europese Unie. Het Voorzitterschap van de Raad speelt een essentiële rol bij de sturing van het wetgevend en politiek besluitvormingsproces.
   
 • 5. 
  Recep Erdogan (1954) is sinds 2014 president van Turkije. Hij is leider van de nationalistische en Islamitische Gerechtigheidspartij (AKP). Erdogan was eerder burgemeester van Istanboel. In die functie wist hij diverse projecten tot stand te brengen, zoals verbetering van de watervoorziening. Erdogan is sinds de jaren tachtig politiek actief in nationalistische partijen. Bij zowel de verkiezingen van 2007 als die van 2011 wist zijn AK-partij de absolute meerderheid te halen. In 2003-2013 was hij premier.
   

Terug naar boven