r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

7 miljard euro steun voor Turkije en Syrië vanwege aardbevingen

maandag 20 maart 2023, 18:37
Ulf Kristersson, on the left, and Ursula von der Leyen
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - Op een donorconferentie in Brussel heeft de internationale gemeenschap 7 miljard euro steun beloofd aan Turkije en Syrië vanwege de aardbevingen zes weken geleden. Het merendeel gaat naar Turkije voor herstel en wederopbouw, 950 miljoen is bestemd voor humanitaire hulp aan Syrië. Dat heeft voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen na afloop bekendgemaakt.

Het totaalbedrag is inclusief 1 miljard euro van Brussel voor Turkije en 108 miljoen voor Syrië, waarmee de EU geen diplomatieke betrekkingen meer heeft. De conferentie was georganiseerd door Von der Leyen en de Zweedse premier Ulf Kristersson. Zweden is tot 1 juli tijdelijk EU-voorzitter. Von der Leyen roemde de "internationale solidariteit" en dankte voor de gulle giften.

"Miljoenen mensen zijn nu dakloos en leven in tenten terwijl de winter voortduurt", zei Von der Leyen tijdens de conferentie. Het gaat om meer dan 3 miljoen mensen in het gebied. Naar schatting meer dan 50.000 mensen zijn bij de aardbevingen in Turkije en Syrië omgekomen en duizenden worden nog vermist. Er zijn tienduizenden gebouwen in het gebied ingestort.

"Huizen, scholen en ziekenhuizen moeten worden herbouwd, met de hoogste normen voor seismische veiligheid", aldus Von der Leyen. "Water, sanitaire voorzieningen en andere essentiële infrastructuur moeten worden gerepareerd. Openbare diensten en bedrijven hebben kapitaal nodig om opnieuw op te starten. Mensen moeten de kost weer kunnen verdienen."

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan schat de schade in zijn land op 104 miljard euro, vertelde hij op de conferentie. Syrië was niet uitgenodigd, Rusland evenmin. Von der Leyen wees erop dat de EU geen relatie onderhoudt met het Syrische regime-Assad, maar zei dat de EU wel humanitaire hulp biedt en in juni tijdens een conferentie over de toekomst van Syrië opnieuw zal proberen daarvoor geld in te zamelen.

Terug naar boven