r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

EU-sancties voor Iraanse sluierpropagandisten

maandag 20 maart 2023, 18:18
General Affairs Council
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft een aantal Iraanse sluierpropagandisten en een instantie die westerse invloeden bestrijdt sancties opgelegd. Ze zijn medeschuldig aan het onderdrukken van de protestbeweging in Iran, stelt de EU. Met name vrouwen en meisjes en minderheden zouden het door hen zwaar te verduren hebben.

Met de nieuwe strafmaatregelen komt het aantal gestrafte personen en organisaties op 238. Zij kunnen niet meer bij eventueel in de EU ondergebracht geld en EU-burgers en bedrijven kunnen geen zaken met hen doen. De 204 gestrafte personen zijn ook niet langer welkom in één van de EU-landen.

Onder de personen die maandag door de EU-buitenlandministers aan de sanctielijst zijn toegevoegd is onder meer een prominente imam. Ook een hooggeplaatste functionaris van de staatsomroep, een parlementariër, drie rechters en twee boegbeelden van instanties die vooral vrouwen en meisjes dwingende regels opleggen zijn gestraft. Ze predikten bijvoorbeeld vrouwenhaat in de moskee en maakten korte metten met een ieder die pleit voor een lossere omgang met de hoofddoek. Daarmee schenden ze de mensenrechten, stelt de EU.

Een van die twee instanties, de zogeheten Opperste Raad van de Culturele Revolutie, staat nu ook op de sanctielijst. Deze raad waakt tegen westerse invloeden op universiteiten en in het culturele leven in Iran.

Duizenden Iraniërs demonstreerden maandag in Brussel bij het overleg van de buitenlandministers van de EU-landen, onder wie Wopke Hoekstra. Ze drongen er onder meer opnieuw op aan de Revolutionaire Garde te bestempelen als een terroristische organisatie. Nederland zou dat ook graag zien, maar dat blijkt juridisch ingewikkeld.

Terug naar boven