r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

EU doneert 1 miljard euro voor wederopbouw Turkije na aardbeving

maandag 20 maart 2023, 14:35
Humanitaire hulp van de EU - vrachtwagen met hulpgoederen
Bron: Europese Unie, 2016

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie1 doneert 1 miljard euro aan Turkije voor herstel en wederopbouw na de aardbevingen zes weken geleden. Dat maakte Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen2 bekend op een donorconferentie in Brussel. Voor het aan het rampgebied grenzende Syrië, waar de EU geen diplomatieke betrekkingen meer mee heeft, trekt de EU 108 miljoen euro uit voor humanitaire steun.

"Miljoenen mensen zijn nu dakloos en leven in tenten terwijl de winter voortduurt", zei Von der Leyen. Het gaat om meer dan 3 miljoen mensen in het gebied. Naar schatting 50.000 mensen zijn bij de aardbevingen in Turkije en Syrië omgekomen en duizenden gebouwen zijn ingestort. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan schat de schade in zijn land op 104 miljard euro, vertelde hij de conferentie.

"Huizen, scholen en ziekenhuizen moeten worden herbouwd, met de hoogste normen voor seismische veiligheid", aldus Von der Leyen. "Water, sanitaire voorzieningen en andere essentiële infrastructuur moeten worden gerepareerd. Openbare diensten en bedrijven hebben kapitaal nodig om opnieuw op te starten. Mensen moeten de kost weer kunnen verdienen."

Hulp aan Syrië geven ligt ingewikkeld voor Brussel gezien de moeizame relatie met Damascus sinds de burgeroorlog in het land.

Delen


  • 1. 
    De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
     
  • 2. 
    Dr. Ursula von der Leyen (1958) is vanaf 1 december 2019 voorzitter van de Europese Commissie. Zij is opgeleid tot arts en was werkzaam in een Vrouwenkliniek en als docent. Namens de CDU begon zij haar politieke loopbaan in de Landsdag en regering van Neder-Saksen. In 2009 werd zij Bondsdaglid en minister in het kabinet-Merkel. Achtereenvolgens was zij minister van Gezin en Jeugd, Arbeid en Sociale Zaken, en sinds 2013, van Defensie.
     

Terug naar boven