r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Nieuwe EU-sancties voor regime Iran om onderdrukken protesten

vrijdag 17 maart 2023, 19:00
Foreign Affairs Council  
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie blijft de druk op het Iraanse regime opvoeren om af te zien van het onderdrukken van tegenstanders. De EU gaat nog eens acht personen en een organisatie die daar de hand in zouden hebben sancties opleggen, zeggen ingewijden.

Het ultraconservatieve bewind in Teheran treedt keihard op tegen de protesten, die in september uitbraken na de dood van een jonge vrouw die door de zedenpolitie was meegenomen omdat ze haar hoofddoek niet fatsoenlijk zou hebben gedragen. Ook al worden ze de kop ingedrukt, toch laaien de protesten zo nu en dan weer op.

De EU-landen zijn overeengekomen nieuwe strafmaatregelen te nemen tegen verantwoordelijken voor de repressie, zeggen EU-bronnen. Hun buitenlandministers moeten de sancties maandag bij hun overleg in Brussel nog wel bekrachtigen, maar het is naar verwachting een hamerstuk.

Gestraften mogen de EU niet meer in en kunnen niet meer bij eventuele bezittingen in de unie. De EU legde tot dusver 196 Iraniërs en 33 Iraanse organisaties en bedrijven zulke sancties op. Daaronder zijn vooral prominente politici en veiligheidsfunctionarissen.

Terug naar boven