r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Heijnen wil grotere stappen bij terugdringen verpakkingsafval EU

donderdag 16 maart 2023, 16:26
Drs. V.L.W.A. (Vivianne) Heijnen [Bron: Rijksoverheid.nl]
Bron: Rijksoverheid.nl

BRUSSEL (ANP) - Nederland wil dat de EU1 grotere stappen zet om verpakkingen te verduurzamen en het verpakkingsafval terug te dringen. Staatssecretaris Vivianne Heijnen2 (Milieu) pleit er bij haar EU-collega's voor het verpakkingsafval tegen 2030 met 15 procent te verminderen ten opzichte van 2018. Dat is tien jaar eerder dan de Europese Commissie3 voorstelt.

Heijnen riep op tot grotere ambities tijdens een vergadering van de EU-milieuministers in Brussel. Ze spraken daar voor het eerst over het commissievoorstel. De CDA-politica steunt het initiatief maar vindt dat er nog wel een tandje bij kan.

"We moeten hier meer urgentie laten zien en gaan voor 2030", zegt ze. Ook moeten de plannen voor hergebruik volgens haar worden uitgebreid, bijvoorbeeld door ze op meer sectoren toe te passen. "Het kopen van geconcentreerde zeep om flessen thuis opnieuw te vullen moet het nieuwe normaal worden", aldus de staatssecretaris.

Het commissievoorstel heeft als doel de negatieve milieueffecten van verpakkingen en verpakkingsafval te verminderen, enerzijds door verpakkingen te recycleren, anderzijds door minder verpakkingen te gebruiken. "Dit gaat om het vraagstuk hoe we met onze schaarse grondstoffen omgaan en hoe we de aarde straks achterlaten voor de generaties na ons. De hoeveelheid verpakkingen kan en moet echt omlaag. Zowel in gewicht als in absolute aantallen", zegt Heijnen.

Delen


 • 1. 
  De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
   
 • 2. 
  Vivianne Heijnen (1982) is sinds 10 januari 2022 staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (onder meer milieu en openbaar vervoer) in het kabinet-Rutte IV. Zij was sinds 2018 wethouder in Maastricht en was eerder acht jaar raadslid voor het CDA. In 2009-2018 was zij hoofd van de Campus Brussel van Universiteit Maastricht.
   
 • 3. 
  Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 26 Eurocommissarissen. In principe is er voor iedere lidstaat één. Samen vormen zij het college van Eurocommissarissen. De Eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.
   

Terug naar boven