r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Brussel wil snellere vergroening van de Europese industrie

donderdag 16 maart 2023, 15:02
Zonnepanelen
Bron: Brookhaven National Laboratory

BRUSSEL (ANP) - De Europese industrie moet sneller vergroenen. De productie van schone technologieën dient te worden opgevoerd en lidstaten moeten sneller vergunningen afgeven, stelt de Europese Commissie1. Ook moet er meer CO2 afgevangen worden.

Windmolens, zonnepanelen, warmtepompen en andere schone technologieën zijn nodig om de afgesproken klimaatdoelen te halen en de concurrentiepositie van de EU2 ten opzichte van de Verenigde Staten en China veilig te stellen, zegt het dagelijks EU-bestuur. "We hebben een enorme opschaling nodig van clean tech", zei vicevoorzitter Frans Timmermans3 bij de presentatie van een "netto-nul industriewet".

Er is volgens hem "geen tijd te verliezen" om niet achterop te raken bij het groene strategische beleid van met name de VS, waar forse subsidies worden gegeven aan Amerikaanse fabrikanten van schone technologieën. Zo zou er in elke lidstaat één autoriteit moeten komen om het gehele vergunningentraject te coördineren.

De commissie wil ook de capaciteit van de CO2-opslag tot 2030 jaarlijks opvoeren met een injectie van 50 miljoen ton en daar olie- en gasproducenten "proportioneel" aan laten bijdragen.

Nieuwe regels zijn nodig om de groene transitie mogelijk te maken en te vereenvoudigen, zegt Europarlementariër Bas Eickhout4 (GroenLinks5) in een reactie. "Er is nog steeds een gebrek aan investeringen en duidelijke richtlijnen voor een rechtvaardig arbeidsbeleid en een eenvoudige aanvraag van subsidies."

Esther de Lange6 (CDA7) is blij met de plannen. "Vergunningsprocedures werken vaak onnodig vertragend voor een succesvolle energietransitie. Het is goed dat de commissie nu eindelijk een versoepeling van de vergunningsregels voorstelt."

Delen


  • 1. 
    Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 26 Eurocommissarissen. In principe is er voor iedere lidstaat één. Samen vormen zij het college van Eurocommissarissen. De Eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.
     
  • 2. 
    De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
     
  • 3. 
    Frans Timmermans (1961) is sinds 1 november 2014 vicevoorzitter van de Europese Commissie. In de Commissie-Von der Leyen is hij belast met de Europese <span lang="en">Green Deal</span>. In de Commissie-Juncker was hij verantwoordelijk voor 'betere regulering' en duurzame ontwikkeling. De heer Timmermans was in 2012-2014 minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte II. Daarvoor was hij staatssecretaris van Buitenlandse Zaken (belast met Europese samenwerking) in het kabinet-Balkenende IV. Van 19 mei 1998 tot 22 februari 2007 en van 17 juni 2010 tot 5 november 2012 was de heer Timmermans Tweede Kamerlid voor de PvdA. Daarvoor was hij adviseur en particulier secretaris van dr. M. van der Stoel, Hoge Commissaris nationale minderheden van de OVSE. Als Kamerlid hield hij zich bezig met defensie en buitenlandse zaken. In 2019 was hij PvdA-lijsttrekker bij de Europese verkiezingen.
     
  • 4. 
    Bas Eickhout (1976) is sinds 14 juli 2009 lid van het Europees Parlement. Hij is ondervoorzitter van de fractie van De Groenen/Vrije Europese Alliantie. Bij de Europese verkiezingen in 2014 was hij lijsttrekker van GroenLinks en in 2019 was hij dat opnieuw. Eerder was hij senior beleidsonderzoeker bij het Planbureau voor de leefomgeving. Hij houdt zich in het Europees Parlement voornamelijk bezig met milieu- en klimaatbeleid.
     
  • 5. 
    GroenLinks is een progressieve partij, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Voorzitter van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks is sinds 12 mei 2015 Jesse Klaver. Hij is tevens de politiek leider. De partij werd opgericht op 24 november 1990 als fusie van de Communistische Partij van Nederland (CPN), de Evangelische Volkspartij (EVP), de Politieke Partij Radikalen (PPR) en de Pacifistisch-Socialistische Partij (PSP).
     
  • 6. 
    Esther de Lange (1975) is sinds 12 april 2007 lid van het Europees Parlement. Bij de Europese verkiezingen van 2014 en 2019 was zij lijsttrekker van het CDA. Mevrouw De Lange maakt in het EP deel uit van de fractie van de Europese Volkspartij (EVP). Daarvoor was zij werkzaam als medewerker van de CDA-eurofractie, onder meer voor europarlementariër Albert Jan Maat. In het Europees Parlement houdt mevrouw De Lange zich bezig met economische en monetaire zaken. Zij is vicevoorzitter van de EVP-fractie.
     
  • 7. 
    Het Christen-Democratisch Appèl (CDA) is een christelijk geïnspireerde partij in het centrum van het politieke spectrum. Wopke Hoekstra is momenteel politiek leider van het CDA. De partij werd opgericht op 11 oktober 1980 als fusie van Anti-Revolutionaire Partij (ARP), Christelijk-Historische Unie (CHU) en Katholieke Volkspartij (KVP).
     

Terug naar boven