r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Witwassysteem voor cybercriminelen uit de lucht gehaald

woensdag 15 maart 2023, 19:54
Slot naast een laptop

DEN HAAG/WASHINGTON (ANP) - Cybercriminelen zijn woensdag een belangrijk wapen kwijtgeraakt. Duitsland en de Verenigde Staten hebben samen een dienst uit de lucht gehaald waarmee mensen hun opbrengsten via virtueel geld konden witwassen. Het platform zou zijn gebruikt om de herkomst van miljarden euro te verhullen.

De opgerolde dienst, ChipMixer genaamd, was sinds 2017 actief. Het platform knipt virtueel geld van anonieme gebruikers op in kleine stukjes. Deze stukjes worden uit elkaar gehaald, overgeboekt en door elkaar gehusseld. Via omwegen komt het virtuele geld terug bij de eigenaar en is de herkomst ervan nauwelijks nog te achterhalen. Volgens de Europese politiedienst1 Europol is ongeveer 152.000 bitcoin op die manier witgewassen. Bij de koers van woensdag zou dat neerkomen op ongeveer 3 miljard euro.

Het witgewassen geld zou zijn verdiend met de handel op ondergrondse marktplaatsen, gijzelsoftware, kindermisbruik en het stelen van virtueel geld van anderen. Ook Russische en Noord-Koreaanse staatshackers zouden het platform hebben gebruikt.

Bij het ontmantelen van de dienst is ongeveer 44 miljoen euro aan bitcoins in beslag genomen. Een 49-jarige man uit Vietnam is in de Verenigde Staten aangeklaagd voor zijn betrokkenheid bij ChipMixer. Hij kan maximaal veertig jaar gevangenisstraf krijgen.

Delen


  • 1. 
    Dit EU-agentschap verzamelt en analyseert inlichtingen over criminele activiteiten en probeert zo internationale criminaliteit in de Europese Unie tegen te gaan. Europol beheert een database met gegevens over criminelen en criminele netwerken in heel Europa. Het agentschap kan op deze manier de samenwerking tussen politiediensten in de Europese lidstaten ondersteunen, omdat het uitgebreide informatie biedt over internationale georganiseerde misdaadnetwerken.
     

Terug naar boven