BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie1 en Thailand nemen na bijna tien jaar hun afgebroken onderhandelingen over een handelsakkoord weer op. Thailand is na Indonesië de belangrijkste economie van Zuidoost-Azië, dat economisch steeds zwaarder telt.
Het overleg lag stil sinds het Thaise leger in 2014 de macht greep. De militairen laten het bestuur inmiddels weer over aan een burgerregering, al heeft die nog autoritaire trekken.
Vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis2 "verwelkomt de herlancering van de onderhandelingen warm" en wil vaart maken. Belangrijke nieuwe handelsdeals als deze zullen doorslaggevend zijn voor het vergroenen en concurrerend houden van de Europese economie, zegt Dombrovskis. Nu handelen de EU en Thailand al wel veel met elkaar, maar stelt Europa in Thailand nog weinig voor in sectoren van de toekomst als schone energie, elektrische voertuigen en microchips.
De EU gaat ondertussen in kaart brengen wat een akkoord zou betekenen voor de economie, het milieu, de mensenrechten en de samenleving. Daarmee kan eventuele schade worden beperkt en de opbrengst worden verhoogd, aldus de commissie.
Na decennia van uitgesproken vrijhandelspolitiek luwde het Europese enthousiasme voor handelsakkoorden met buitenlanden de afgelopen jaren juist wat. Maar sinds de coronapandemie, de Russische invasie en de opkomst van China aan het licht brachten dat Europa niet verzekerd is van bijvoorbeeld de aanvoer van allerlei essentiële grondstoffen, maakt de EU weer meer werk van zulke deals.
Meer over ...
Delen
- 1.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
- 2.Valdis Dombrovskis (1971) is sinds 1 november 2014 lid (en vicevoorzitter) van de Europese Commissie. In de Commissie-Von der Leyen is hij belast met een Economie die werkt voor de mensen en handel. In de Commissie-Juncker was hij belast met euro en sociale dialoog. Sinds 15 juli 2016 was hij tevens belast met de portefeuille financiële stabiliteit, financiële dienstverlening en gezamenlijke kapitaalmarkt, overgenomen van de vertrokken Britse eurocommissaris Hill. Dombrovskis was van 12 maart 2009 tot 22 januari 2014 minister-president van Letland. De econoom en natuurkundige Dombrovskis is lid van de nationalistisch-centrumrechtse partij Jaunais Laiks. Eerder werkte hij bij enkele wetenschappelijke instituten. In 2002-2004 was hij minister van Financiën en daarna tot 2009 lid van het Europees Parlement. Hij leidde vanaf 2009 twee opvolgende centrumrechtse kabinetten.