r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Kuipers krijgt steun voor EU-onderzoeksnetwerk langdurige covid

dinsdag 14 maart 2023, 17:52
Dr. E.J. (Ernst) Kuipers [Bron: Rijksoverheid.nl]
Bron: Rijksoverheid.nl

BRUSSEL (ANP) - Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) krijgt van zijn EU1-collega’s "volle steun" voor het opzetten van een Europees netwerk voor onderzoek naar de gevolgen en behandeling van langdurige covid. De Europese Commissie2 stelt daar volgens hem meer dan 50 miljoen euro voor beschikbaar.

Volgens de bewindsman doet nu "iedereen zijn eigen onderzoek", worden in verschillende landen allerhande soortgelijke studies verricht en veel dezelfde vragen gesteld, en wordt dus veel dubbel werk verricht. "In plaats van steeds hetzelfde wiel uit te vinden", moeten experts en data bijeen worden gebracht, zei Kuipers in Brussel na afloop van een vergadering van de EU-ministers. Door samen te werken en elkaar aan te vullen, gaat er ook minder tijd verloren om antwoorden te krijgen op vragen als hoe de diagnose van langdurige covid moet worden gesteld, of hoe de ziekte moet worden behandeld.

Het is niet bekend hoeveel Europeanen langdurige covid hebben, wat Kuipers zelf overigens liever "post-covid" noemt. Bij een voorzichtige schatting gaat het over 15 miljoen mensen, met wisselende klachten. Een op de acht oud-covid-patiënten zou langdurig last houden van bijvoorbeeld chronische vermoeidheid, kortademigheid of depressie. Sommigen kunnen maandenlang niet werken of naar school gaan.

Delen


  • 1. 
    De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
     
  • 2. 
    Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 26 Eurocommissarissen. In principe is er voor iedere lidstaat één. Samen vormen zij het college van Eurocommissarissen. De Eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.
     

Terug naar boven