r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Von der Leyen verdedigt zich: Protectionistisch? Integendeel

dinsdag 14 maart 2023, 1:08
Joe Biden, on the right, and Ursula von der Leyen
Bron: European Commission

STRAATSBURG (ANP) - De EU1 slaat met het aanstaande stimuleringsplan voor de duurzame industrie helemaal geen protectionistische weg in, verzekert voorzitter Ursula von der Leyen2 van de Europese Commissie3. Ze verdedigt zich tegen kritiek op de plannen, die ze donderdag wil presenteren. "Op geen enkel punt is het protectionistisch. Integendeel."

De commissie komt in actie uit angst dat een reusachtig Amerikaans pakket aan subsidies voor bijvoorbeeld de productie van accu's voor elektrische auto's bedrijven uit Europa weglokt. Maar critici waarschuwen voor een subsidiewedloop. De plannen van de commissie doen een vooraanstaande Brusselse denktank denken aan mislukte pogingen om de eigen industrie te sturen en te bevoordelen uit de jaren zestig. Ook lidstaten als Nederland, dat vanouds zweert bij vrijhandel, hebben reserves.

Maar bedrijven van buiten Europa hebben niets te vrezen, verzekert Von der Leyen in een interview met ANP en andere persbureaus van het samenwerkingsverband European Newsroom. "Iedereen die aan onze normen voldoet kan natuurlijk onze markt op." Deze vragen drongen zich ook bij de commissie op, erkent ze. "We hebben discussies gehad over deze kwesties. Maar we hebben een heel bewust besluit genomen om deze open houding aan te nemen."

De commissie wil het onder meer gemakkelijker maken voor EU-landen om hun bedrijven te helpen met bijvoorbeeld belastingkortingen. Armere lidstaten zouden een beroep kunnen doen op EU-fondsen zoals het bestaande fonds voor de overgang naar duurzame energie. Verder "verminderen we administratieve rompslomp" en "versnellen we de vergunningsprocedures", aldus de commissievoorzitter.

Het dagelijks bestuur van de EU komt dinsdag ook met voorstellen om de energiemarkt te vertimmeren. Maar de koppeling tussen de gasprijs en de elektriciteitsprijs blijft wat de commissie betreft, laat Von der Leyen doorschemeren. Heel wat vooral zuidelijke EU-landen vragen al geruime tijd om dat te veranderen, zodat het dure gas niet ook de stroomprijs opstuwt.

"De weerslag van de gasprijs op de stroomprijs is al drastisch verminderd", stelt Von der Leyen. Het is nu vooral de bedoeling om langetermijncontracten aan te moedigen, aldus de Duitse. Ze hoopt de plannen nog voor de Europese verkiezingen van volgend voorjaar erdoor te krijgen.

Delen


 • 1. 
  De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
   
 • 2. 
  Dr. Ursula von der Leyen (1958) is vanaf 1 december 2019 voorzitter van de Europese Commissie. Zij is opgeleid tot arts en was werkzaam in een Vrouwenkliniek en als docent. Namens de CDU begon zij haar politieke loopbaan in de Landsdag en regering van Neder-Saksen. In 2009 werd zij Bondsdaglid en minister in het kabinet-Merkel. Achtereenvolgens was zij minister van Gezin en Jeugd, Arbeid en Sociale Zaken, en sinds 2013, van Defensie.
   
 • 3. 
  Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 26 Eurocommissarissen. In principe is er voor iedere lidstaat één. Samen vormen zij het college van Eurocommissarissen. De Eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.
   

Terug naar boven