r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

EU en VS bereiken doorbraak over subsidies groene technologie

vrijdag 10 maart 2023, 23:32
Joe Biden, on the left, and Ursula von der Leyen
Bron: European Commission

WASHINGTON (ANP/AFP1/DPA2) - De Verenigde Staten zullen essentiële materialen voor groene technologieën die in de Europese Unie zijn gedolven of verwerkt behandelen alsof ze uit de VS komen. Dat hebben voorzitter Ursula von der Leyen3 van de Europese Commissie4 en de Amerikaanse president Joe Biden5 afgesproken. Von der Leyen was op bezoek bij Biden in het Witte Huis.

De afspraken, die nog verder uitgewerkt moeten worden, moeten zorgen voor een oplossing in een slepend conflict over Amerikaanse subsidies voor groene technologie. De EU-landen vonden dat de vereisten neerkwamen op Amerikaans protectionisme. Zij waren bang dat bedrijven liever in de VS zouden investeren en daardoor geen geld zouden steken in de ontwikkeling van productiecapaciteit in de EU.

Voor bijvoorbeeld accu's voor elektrische auto's zijn veel metalen en mineralen nodig. Europa wil dat die ook hier gewonnen worden, maar als de VS die materialen uit eigen land voortrekt zou dat slecht kunnen zijn voor de Europese industrie. De vraag is nog wel of het akkoord ook op steun van de Amerikaanse politiek kan rekenen.

Delen


 • 1. 
  Dit Franse persbureau is het oudste en één van de grootste persbureaus ter wereld. Het persbureau is opgericht in 1835 door <span lang="fr">Charles-Louis Havas</span> als <span lang="fr">Agence Havas</span>. Op 20 augustus 1944 hebben journalisten uit het Franse verzet het hoofdkwartier van <span lang="fr">Agence Havas</span>, dat onderdeel was geworden van het <span lang="fr">Vichy</span> regime en onder de naam <span lang="fr">Office français d'information</span> (OFI) opereerde, bezet en overgenomen. Na de oorlog werd het OFI opgeheven en vervangen door <span lang="fr">Agence France-Presse</span> (AFP).
   
 • 2. 
  Dit Duitse persbureau ontstond in 1949 na een fusie tussen het <span lang="de">Deutsche Nachrichtenagentur</span> (DENA), de <span lang="de">Deutsche Pressedienst</span> (DPD) en het <span lang="de">Süddeutsche Nachrichtenagentur (SÜDENA). </span> DPA is inmiddels uitgegroeid tot het grootste persbureau van Duitsland. Het persbureau heeft ongeveer 1200 medewerkers in dienst, verdeeld over meer dan 100 landen.
   
 • 3. 
  Dr. Ursula von der Leyen (1958) is vanaf 1 december 2019 voorzitter van de Europese Commissie. Zij is opgeleid tot arts en was werkzaam in een Vrouwenkliniek en als docent. Namens de CDU begon zij haar politieke loopbaan in de Landsdag en regering van Neder-Saksen. In 2009 werd zij Bondsdaglid en minister in het kabinet-Merkel. Achtereenvolgens was zij minister van Gezin en Jeugd, Arbeid en Sociale Zaken, en sinds 2013, van Defensie.
   
 • 4. 
  Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 26 Eurocommissarissen. In principe is er voor iedere lidstaat één. Samen vormen zij het college van Eurocommissarissen. De Eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.
   
 • 5. 
  Joe Biden (1942) is sinds 20 januari 2021 de 46e president van de Verenigde Staten en was eerder in 2009-2017 de 47e vicepresident. Biden begon zijn loopbaan als advocaat en was tussen 1973 en 2009 senator voor Delaware. Hij onder meer voorzitter van Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken (2001-2003 en 2007-2009).
   

Terug naar boven