r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Kleine bijdrage Nederland aan EU-missie in Armenië

vrijdag 10 maart 2023, 15:52

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat een kleine bijdrage leveren aan de missie van de Europese Unie in Armenië (EUMA). Het gaat volgens minister Wopke Hoekstra1 van Buitenlandse Zaken om vijf civiele en politie-experts tot en met 31 juli 2025.

De civiele missie gaat de grensgebieden van Armenië met Azerbeidzjan in de gaten houden. Verder moet de missie helpen de veiligheid van de lokale bevolking te verbeteren en een bijdrage leveren aan de normalisatie van de relaties tussen beide landen.

De Europese Commissie2 probeert te bemiddelen in het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan. Centraal in de strijd staat de enclave Nagorno-Karabach. De enige landverbinding daarmee van Armenië wordt geblokkeerd door Azerbeidzjaanse activisten en daardoor lopen de spanningen weer op. Bij een vuurgevecht in de enclave vielen zondag nog zeker vijf doden.

Beide landen maken al dertig jaar ruzie over Nagorno-Karabach. In 2020 vlamde het conflict over de enclave al kortstondig op. Daarbij vielen toen meer dan 6500 slachtoffers. Armenië moest toen grondgebied afstaan aan Azerbeidzjan. Armenië kreeg tot dusver steun van Rusland, maar het land richt zich steeds meer op de EU.

Delen


  • 1. 
    Wopke Hoekstra (1975) is sinds 10 januari 2022 minister van Buitenlandse Zaken en viceminister-president in het kabinet-Rutte IV. Daarvoor was hij vanaf 26 oktober 2017 minister van Financiën. Hij is politiek leider van het CDA en was in 2021-2022 lid en voorzitter van de CDA-Tweede Kamerfractie. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 was de heer Hoekstra lijsttrekker van het CDA. Hij was van 7 juni 2011 tot 26 oktober 2017 Eerste Kamerlid voor het CDA. De heer Hoekstra was consultant bij adviesbureau McKinsey en bestuurslid van het CDA-Amsterdam. Als Eerste Kamerlid hield hij zich met name bezig met sociale zaken, pensioenwetgeving en veiligheid en justitie. Hij was voorts voorzitter van de commissie CDA-verkiezingsprogramma 2017.
     
  • 2. 
    Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 26 Eurocommissarissen. In principe is er voor iedere lidstaat één. Samen vormen zij het college van Eurocommissarissen. De Eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.
     

Terug naar boven