r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Toch donorconferentie in Brussel voor wederopbouw in Turkije en Syrië na aardbevingen

vrijdag 10 maart 2023, 12:51
Huis verwoest

BRUSSEL (ANP) - De grote donorconferentie voor Turkije en Syrië wordt na eerder uitstel op 20 maart in Brussel gehouden, heeft de Europese Commissie1 bekendgemaakt. Op de internationale conferentie moet geld worden ingezameld voor de wederopbouw van het gebied in Turkije en Syrië dat begin vorige maand werd getroffen door een zware aardbeving.

De conferentie wordt door de commissie en Zweden, op dit moment roulerend voorzitter2 van de EU, georganiseerd. Die was aanvankelijk voor volgende week gepland maar om onbekende redenen uitgesteld.

Meer dan 50.000 mensen kwamen om het leven bij de aardbevingen. De schade loopt in de tientallen miljarden euro's. Volgens de Turkse overheid zijn meer dan 80.000 gebouwen in het land ingestort of hebben ernstige schade opgelopen. Tienduizenden mensen zijn dakloos.

De conferentie staat open voor alle landen en voor internationale organisaties als de Verenigde Naties3, om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbevingen in de zwaar getroffen gebieden. De commissie roept de internationale gemeenschap op tot solidariteit en om geld toe te zeggen "in overeenstemming met de schaal en omvang van de schade".

Delen


 • 1. 
  Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 26 Eurocommissarissen. In principe is er voor iedere lidstaat één. Samen vormen zij het college van Eurocommissarissen. De Eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.
   
 • 2. 
  Van 1 januari tot en met 30 juni 2023 vervult Zweden het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Zweden is onderdeel van een trojka, waarin Frankrijk aftrapte, Tsjechië volgde en Zweden afsluit.
   
 • 3. 
  De Verenigde Naties (VN) zijn een mondiale organisatie van overheden, samenwerkend op het gebied van internationaal recht, mondiale veiligheid, behoud van humanitaire rechten, ontwikkeling van de wereldeconomie en het onderzoek naar sociaal-maatschappelijke en culturele ontwikkelingen.
   

Terug naar boven