r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Debat | De Europese aanpak van de energiecrisis: van duur naar duurzaam?, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 24 maart 2023 17:15 - 18:30
plaats Den Haag
locatie Het Nutshuis, Riviervismarkt 5 en via livestream Toon locatie
organisatie Spreeek

Het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Nederland en het Montesquieu Instituut organiseren op vrijdag 24 maart een debat over de energiecrisis, REPowerEU en de impact op lidstaten en burgers.

Als reactie op de energiecrisis heeft de Europese Unie het REPowerEU-plan gepresenteerd. Welke middelen heeft de EU om hiermee de energiecrisis aan te pakken? Welke verantwoordelijk­heid ligt bij de lidstaten? En wat zijn de gevolgen voor burgers?

Korter douchen, de verwarming lager en apparaten die je niet gebruikt uitzetten. Dit zijn slechts enkele bespaartips die het afgelopen jaar volop gedeeld werden. Van alle grote thema’s die op dit moment spelen in de Europese Unie lijkt er een op de voorgrond te staan wat betreft impact op ons dagelijks leven: de energiecrisis. In de energiecrisis komen de klimaatcrisis en de oorlog in Oekraïne samen. De EU is daarmee dubbel belast; klimaatverandering moet tegengegaan worden én de EU wil onafhankelijk worden van Russische energie.

Het geld uit het herstelfonds - gestart door de EU om de lidstaten te helpen uit de coronacrisis te komen - wordt nu ook ingezet om de energiecrisis aan te pakken in het plan REPowerEU. Hiermee kunnen lidstaten financiering krijgen voor plannen die gericht zijn op duurzame en groene ontwikkelingen, met als doel energiezekerheid en onafhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen. Daarnaast bouwt het plan voort op het Fit for 55-plan dat onderdeel is van de Europese Green Deal.

Marloes Beers (universitair docent internationale betrekkingen, Universiteit Utrecht) verzorgt de inleiding van het debat. Vervolgens gaat een panel bestaande uit Beers, Tom Berendsen (Europarlementariër, CDA), Bas Eickhout (Europarlementariër, GroenLinks) en Bijou van der Borst (onderzoeksjournalist, Investico) met elkaar in gesprek. De moderator van het debat is Mendeltje van Keulen (lector Changing Role of Europe, Haagse Hogeschool en Montesquieu-fellow).

Locatie: Het Nutshuis, Riviervismarkt 5, 2513 AM Den Haag en via livestream

Georganiseerd door: Montesquieu Instituut en Liaisonbureau van het Europees Parlement in Nederland


1.

Spreeek

Spreeek is een samenwerkingsverband van een groeiend aantal Haagse instellingen. Samen houden we mooie gesprekken en organiseren we debatten over maatschappelijk actuele thema’s. Daarnaast zorgt Spreeek voor kruisbestuiving en coproductie om zoveel mogelijk publiek te bereiken en te interesseren om mee te doen. De activiteiten van het Montesquieu Instituut maken hier onderdeel van uit.

Spreeek.nl maakt je wegwijs in wat er allemaal speelt. Aan de hand van een uitgebreide agenda, themapagina’s, de inspirerende artikelen en podcasts word je meegenomen in al het moois wat Den Haag op debat- en dialoogvlak te bieden heeft.

2.

Meer over...

Terug naar boven