r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Europa Vandaag: een ongemakkelijke ontmoeting in de Verenigde Staten?

vrijdag 10 maart 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Joe Biden, on the left, and Ursula von der Leyen
Bron: European Commission

Een (ongemakkelijk) bezoek aan Biden?

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen bezoekt vandaag President Joe Biden. Zij zullen bespreken hoe de Verenigde Staten en de Europese Unie gezamenlijk Oekraïne kunnen steunen in de strijd tegen de Russische agressie. Ook de mogelijke plannen van de Chinese regering om wapens te leveren aan Rusland zullen naar alle waarschijnlijkheid aan bod komen.

Het bespreken van de Amerikaanse Inflation Reduction Act (IRA) en het Europese antwoord in de vorm van het Green Deal Industrial Plan zou voor wat ongemak kunnen zorgen tussen Biden en Von der Leyen. Met de IRA heeft Washington veel geld vrijgemaakt voor belastingvoordelen en subsidies in het kader van de transitie naar milieuvriendelijkere technologieën. In december 2022 sprak Von der Leyen zich nog fel uit tegen dit protectionistische beleid van de Verenigde Staten, dat de Europese industrie zou benadelen.


 
digitale toekomst van Europa

Zorgen over de bescherming van persoonsgegevens

Op de tweede dag van de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken zullen de ministers onder meer praten over het EU-VS Data Privacy Framework (DPF). Het DPF gaat over de bescherming van persoonsgegevens bij data-uitwisseling tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Afgelopen week heeft het Europees Comité voor Gegevensbescherming (EDPB) zorgen geuit over dit raamwerk. Het EDPB heeft onder meer vragen over de bescherming van persoonsgegevens die gedeeld worden met bedrijven in de VS en daarna bij bedrijven buiten de EU belanden.

Verder zullen de ministers hun dag vullen met gesprekken over onder meer de toegankelijkheid van rechtspraak en de bestrijding van racisme en antisemitisme. Tot slot staat, net als gisteren, de justitiële reactie op oorlogsmisdrijven in Oekraïne op de agenda.


 
Vrachtschip in Rotterdam
Bron: © Hans Nielen

(Onder)handelen om Oekraïense economie te herstellen

In Stockholm zullen de ministers van Handel vandaag onder het genot van een lunch bespreken hoe handel zou kunnen bijdragen aan de wederopbouw van Oekraïne. Eerdere maatregelen die de Europese Unie heeft genomen op dit gebied, waaronder het opschorten van importheffingen op Oekraïense producten, hebben aantoonbaar positieve effecten gehad op de economie van het land. De ministers zullen zich nu buigen over de mogelijke uitbreiding van deze maatregelen.

In het kader van een update van de Europese Commissie wat betreft de EU-VS Trade and Technology Council (TTC), zullen de ministers ook discussiëren over verschillende kwesties gerelateerd aan de handelsrelatie met de Verenigde Staten.


En verder...

... zal Eurocommissaris Frans Timmermans vandaag in Geleen rondwandelen op de Chemelot campus, waar men zich bezighoudt met onderzoek op het gebied van duurzaamheid en gezondheid. Daarnaast bezoekt hij in Maastricht de Einstein Telescope.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

10 maart

Raad van Ministers

Ursula von der Leyen bezoekt Washington D.C.

9-10 maart

Raad van Ministers

Raad Justitie en Binnenlandse Zaken

9-10 maart

Europese Commissie

Informele bijeenkomst ministers van Handel

10 maart

Europese Commissie

Frans Timmermans bezoekt Geleen en Maastricht

Terug naar boven