ARLANDA-STAD (ANP) - De steun die Nederland en zijn bondgenoten geven aan Oekraïne staat los van de vraag of dat land betrokken is bij het opblazen van de Nord Stream-pijpleidingen voor Russisch gas, zegt defensieminister Kajsa Ollongren1. Wie Oekraïne ergens op wil afrekenen houdt ze voor wat de echte reden is voor de westerse hulp aan dat land: "dat Rusland deze agressieoorlog niet mag winnen".
Onderzoek naar de sabotage van de gasleidingen wijst in de richting van een waarschijnlijk pro-Oekraïense groep, meldden Duitse media en de New York Times dinsdag. Oekraïne ontkent dat het de hand had in de aanslag. Maar als dat toch het geval blijkt, zou dat weleens kunnen vreten aan het draagvlak voor verdere steun om zich Rusland van het lijf te houden, vrezen sommigen.
Westerse leiders houden zich vooralsnog op de vlakte over de onthullingen en doen die af als "speculaties". Ze relativeren wel alvast de eventuele repercussies. "Wees nooit bang voor de waarheid", zegt EU-buitenlandchef2 Josep Borrell3 na afloop van overleg met de defensieministers van de EU4-landen en die van Oekraïne. "Ik ben niet bang voor de waarheid. Welke waarheid dan ook."
"De steun die we geven aan Oekraïne, geven we omdat Oekraïne het slachtoffer is van een daad van agressie van Rusland", onderstreept Ollongren. "En omdat het uiteindelijk ook over ons gaat. Dáár gaat het om. En dat is waarom we ermee moeten doorgaan."
Ze acht het, net als haar Duitse collega, ook "op zich mogelijk" dat de echte dader Oekraïne probeert erin te luizen. Maar ze onderstreept nog eens niet te willen speculeren.
Meer over ...
Delen
- 1.Kajsa Ollongren (1967) is sinds 10 januari 2022 minister van Defensie in het kabinet-Rutte IV. Daarvoor was zij minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet-Rutte III. In dat kabinet was zij namens D66 tevens viceminister-president. Mevrouw Ollongren was van 18 juni 2014 tot 26 oktober 2017 wethouder van Amsterdam en in september 2017 werd zij daar waarnemend burgemeester. In 2011-2014 was zij secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken. Eerder was zij plaatsvervangend secretaris-generaal op dat ministerie en daarvoor onder meer plaatsvervangend directeur-generaal economische politiek en directeur integratie en strategie op het ministerie van Economische Zaken.
- 2.De Hoge Vertegenwoordiger (HV) geeft de Europese Unie internationaal gezien één gezicht en één stem op het terrein van het buitenlands en veiligheidsbeleid. Zo moet er meer samenhang in het externe optreden en het buitenlandse beleid van de Europese Unie komen. De HV deelt het podium met de Vaste voorzitter van de Europese Raad. Deze onderhoudt namens de EU de contacten op het niveau van staatshoofden en regeringsleiders.
- 3.Josep Borrell Fontelles (1947) is sinds 1 december 2019 Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlands beleid en veiligheid en vicevoorzitter van de Europese Commissie (commissaris voor een sterker Europa in de wereld). De Spanjaard Borrell is sociaaldemocraat en was minister van Openbare Werken en Vervoer onder Felipe Gonzalez. In 2004-2007 was hij voorzitter van het Europees Parlement en in 2018 werd hij minister van Buitenlandse Zaken. Hij is opgeleid als ingenieur en econoom en was onder meer hoogleraar.
- 4.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.