r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Rutte praat in Rome met premier Meloni over migratie

woensdag 8 maart 2023, 18:23
Mark Rutte
Bron: The Council

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte1 heeft woensdag in Rome overlegd met de Italiaanse premier Giorgia Meloni2 over migratie. Zowel Nederland als Italië wil dat er op dit vlak meer actie wordt ondernomen in de Europese Unie3.

Op gebied van migratie is een "effectieve Europese aanpak noodzakelijk", zei Rutte. "De instroom blijft toenemen." Bij de komende Europese top moeten er verdere stappen worden gezet, zei Rutte. Concrete afspraken maakten hij en Meloni niet.

Het was de eerste keer dat hij zijn Italiaanse collega bezocht sinds haar aantreden in oktober vorig jaar. Hij omschreef haar optreden als stevig, constructief en pragmatisch. Meloni is de leider van rechts-radicale Fratelli d'Italia.

In Italië komen veel migranten aan land en Meloni wil dat de rest van de EU helpt bij het oplossen van de problemen. Rutte is een van de aanjagers van het onderwerp migratie in de EU, mede onder druk van zijn eigen VVD4.

Delen


 • 1. 
  Mark Rutte (1967) is sinds 14 oktober 2010 minister-president en minister van Algemene Zaken. Hij is sinds 2006 politiek leider van de VVD en in 2006, 2010, 2012, 2017 en 2021 lijsttrekker van zijn partij. In 2006- 2010 was hij in de Tweede Kamer fractievoorzitter van de VVD. De heer Rutte was van 17 juni 2004 tot 28 juni 2006 staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap belast met wetenschapsbeleid, beroepsonderwijs en studiefinanciering. Daarvoor was hij bijna twee jaar staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid belast met onder andere volksverzekeringen, bijstand en arbeidsomstandigheden. De heer Rutte was eerder voorzitter van de JOVD en manager bij een werkmaatschappij van Unilever.
   
 • 2. 
  Giorgia Meloni (1977) is sinds 22 oktober 2022 minister-president van Italië. Zij leidt een rechts-nationalistisch kabinet van FdI, Forza Italia en Lega Nord. Meloni was aanvankelijk actief in de jeugdbeweging van de neofascistische MSI. In 2006 werd zij Kamerlid voor de Nationale Alliantie en in 2008 minister voor Jeugd in het kabinet-Berlusconi (tot 2011). Sinds 2014 is zij de leider van Frateli d'Italia.
   
 • 3. 
  De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
   
 • 4. 
  De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is een rechtse liberale partij, met op onder meer ethisch gebied progressievere standpunten. Politiek leider is sinds 31 mei 2006 Mark Rutte. De partij werd opgericht in 1948 als opvolger van de Partij van de Vrijheid (PvdV), die weer een voortzetting was van de vooroorlogse Liberale Staatspartij (LSP).
   

Terug naar boven