r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Lagarde: alles doen wat nodig is om inflatie omlaag te krijgen

woensdag 8 maart 2023, 14:24
Christine Lagarde
Bron: The Council of the European Union

GENÈVE (ANP/AFP1) - De Europese Centrale Bank2 (ECB) zal "alles doen wat nodig is" om de hoge inflatie omlaag te krijgen en te zorgen voor stabielere prijzen. Dat zei ECB-president Christine Lagarde3 op een bijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie4 (WTO) in het Zwitserse Genève.

Volgens Lagarde zal de ECB zich daarvoor volledig inspannen. De centrale bank is al langere tijd bezig om de rente te verhogen om de inflatie aan te pakken. Ze stelde dat de hoge inflatie vooral kwetsbare mensen raakt. "Het is geen goede situatie."

Bij de bijeenkomst werd ook stilgestaan bij Internationale Vrouwendag. Lagarde verklaarde samen met WTO- directeur-generaal Ngozi Okonjo-Iweala dat ook vrouwen hard geraakt worden door de inflatie. "De laagstbetaalden zijn vrouwen", aldus de Française.

Delen


 • 1. 
  Dit Franse persbureau is het oudste en één van de grootste persbureaus ter wereld. Het persbureau is opgericht in 1835 door <span lang="fr">Charles-Louis Havas</span> als <span lang="fr">Agence Havas</span>. Op 20 augustus 1944 hebben journalisten uit het Franse verzet het hoofdkwartier van <span lang="fr">Agence Havas</span>, dat onderdeel was geworden van het <span lang="fr">Vichy</span> regime en onder de naam <span lang="fr">Office français d'information</span> (OFI) opereerde, bezet en overgenomen. Na de oorlog werd het OFI opgeheven en vervangen door <span lang="fr">Agence France-Presse</span> (AFP).
   
 • 2. 
  De Europese Centrale Bank (ECB) is verantwoordelijk voor het monetaire beleid van de Unie. De basisdoelstelling van de ECB is het handhaven van de prijsstabiliteit binnen de eurozone en daarmee het bewaken van de koopkracht en het beheersen van de inflatie.
   
 • 3. 
  Christine Lagarde (1956) is sinds 1 november 2019 president van de ECB. Daarvoor was zij van 2011 tot 2019 directeur van het IMF. In Frankrijk diende zij van 2007-2011 als minister van Economische Zaken, financiën en Industrie in het centrumrechtse kabinet-Fillon. In 2005-2007 was zij onderminister voor Buitenlandse Handel. Eerder was zij lange tijd advocaat bij het internationale advocatenkantoor Baker &amp; McKenzie.
   
 • 4. 
  De Wereldhandelsorganisatie staat ook bekend als de WTO, de <span lang="en">World Trade Organisation</span>. De WTO is erop gericht handel te stimuleren. Dat doet ze door landen te laten onderhandelen over het verlagen van invoertarieven, het afschaffen van regels die de hoeveelheid handel beperken, en het laten gelden van gelijke regels voor alle landen. De WTO kan zelf geen regels maken; er kunnen alleen besluiten worden genomen als alle landen het met elkaar eens worden. Landen kunnen klachten indienen bij de WTO als andere landen zich niet aan die regels houden.
   

Terug naar boven