BRUSSEL (ANP) - Oekraïense vluchtelingen kunnen mogelijk ook na maart volgend jaar rekenen op soepele opvangregels in de Europese Unie1. De Europese Commissie2 "staat klaar" om die zo nodig ook daarna te laten doorlopen, zegt zij. Maar ondertussen moeten Oekraïners die nog langer willen blijven of juist terug willen ook worden geholpen.
De EU vangt sinds Rusland ruim een jaar geleden Oekraïne binnenviel meer dan 4 miljoen vluchtelingen uit dat land op. Zij hoeven een jaar lang geen asiel aan te vragen en mogen anders dan andere ontheemden in de unie werken, naar school en naar de dokter. Die speciale status voor Oekraïners, die de EU nog nooit eerder inzette, zou eigenlijk in maart aflopen maar werd al eens met een jaar verlengd. Maar ook dan zou de oorlog nog weleens kunnen voortslepen, is de verwachting in Brussel.
"De Europese Unie staat klaar om Oekraïne zo lang als nodig is te steunen", verzekert de commissie. Zij kan de EU-landen voorstellen om de soepele regels te verlengen en zal dat zo nodig doen. Maar "tegelijkertijd" moeten de lidstaten samenwerken zodat Oekraïners een "soepele overgang" kunnen maken naar bijvoorbeeld een permanente verblijfsvergunning. En moet er gerichte hulp komen voor mensen die weer terug willen naar huis, aldus het dagelijks bestuur van de EU.
De commissie wil in de tweede helft van dit jaar een verlenging van de zogeheten tijdelijke bescherming voor Oekraïense vluchtelingen voorstellen, schreef de Spaanse krant El País eerder al.
Delen
- 1.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
- 2.Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 26 Eurocommissarissen. In principe is er voor iedere lidstaat één. Samen vormen zij het college van Eurocommissarissen. De Eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.