r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Griekenland wil met meer EU-geld spoorproblemen aanpakken

maandag 6 maart 2023, 15:48
trein
Bron: Nuno Morão

ATHENE (ANP/RTR) - Griekenland wil meer Europees geld aanvragen om de veiligheid op het spoor te verbeteren. Na het grote treinongeluk van vorige week zijn veel Grieken boos over de jarenlange verwaarlozing van het spoor. Trein- en stationspersoneel staken maandag al voor de zesde dag op rij uit woede over de slechte en verouderde staat van de spoorwegen.

De treinramp waarbij een vrachttrein woensdagnacht frontaal op een passagierstrein botste heeft aan 57 mensen het leven gekost. De treinen reden op hetzelfde spoor door een menselijke fout, maar dat kon gebeuren doordat de automatische seinen al jaren niet werken. De regering erkent dat er veel problemen zijn. "We kunnen en willen ons niet verstoppen achter menselijke fouten", zei een woordvoerder maandag tegen journalisten. Hij kondigde aan dat premier Kyriakos Mitsotakis bij de EU zal aankloppen voor de financiering van het onderhoud en het verbeteren van het spoornetwerk.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei op Twitter al dat de EU Griekenland met technische ondersteuning zal helpen bij het moderniseren van het spoor. Ze sprak niet over eventueel extra geld.

De staking duurt in elk geval tot en met woensdag. Op die dag gaan volgens de vakbonden ook leraren, studenten en ambtenaren staken uit solidariteit. Sinds het ongeluk wordt dagelijks geprotesteerd tegen de overheid omdat die het spoor zo lang verwaarloosd heeft. Maandag hebben demonstranten lege stoelen met rode anjers neergezet voor het gebouw van het transportministerie als symbool voor de slachtoffers. De actievoerders verwijten het ministerie verantwoordelijk te zijn voor hun dood.

Terug naar boven