r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Nederland versterkt nucleaire samenwerking met tien EU-landen

dinsdag 28 februari 2023, 13:28
Kernenergie

STOCKHOLM/BRUSSEL (ANP/AFP) - Nederland gaat met tien andere EU-landen, waaronder Frankrijk en Finland, nauwer samenwerken op het gebied van kernenergie. De alliantie, zoals Frankrijk de groep van elf noemt, ziet kernenergie als een "belangrijke doelstelling van gemeenschappelijk energiebeleid", staat in een gezamenlijke verklaring die ze in Stockholm hebben vrijgegeven en die ook door minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) wordt onderschreven.

Kernenergie moet Europa helpen af te stappen van fossiele brandstoffen, die veel CO2 uitstoten, aldus de elf. "Kernenergie is een van de vele instrumenten om onze klimaatdoelen te bereiken", schrijven ze, "en stroomopwekking door kernenergie draagt bij aan de voorzieningszekerheid".

De Europese energieministers zijn voor een informele bijeenkomst twee dagen in de Zweedse hoofdstad. De groep van elf heeft de Europese Commissie op de hoogte gesteld van de plannen. Ze willen de "beste samenwerking tussen toeleveringsketens waarborgen en gezamenlijke opleidingsprogramma's verkennen". Ook zijn ze overeengekomen om "nieuwe projecten" te steunen, en kijken ze naar meer samenwerking op wetenschappelijk gebied.

De andere landen zijn Polen, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Roemenië, Slowakije en Slovenië. Minister Jetten is inmiddels in Nederland teruggekeerd.

Terug naar boven