r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Brussel wil naar Rusland ontvoerde Oekraïense kinderen opsporen

maandag 27 februari 2023, 18:04
Ukrainian and European flags
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie en Polen gaan proberen Oekraïense kinderen op te sporen die na de Russische invasie naar Rusland zijn ontvoerd. Ze willen "de kinderen terugvinden en de verantwoordelijken voor de rechter brengen", laat de commissie weten.

Rusland heeft volgens Oekraïne en zijn bondgenoten duizenden kinderen weggevoerd uit bezette delen van Oekraïne. Rusland beweert weeskinderen op te vangen, maar volgens Oekraïne worden ook kinderen die nog ouders hebben gedeporteerd en door Russen 'geadopteerd'. Buitenlandminister Wopke Hoekstra vroeg vorige maand aandacht voor deze "verachtelijke misdaden".

De Europese Commissie en de Poolse regering willen "de krachten bundelen om bewijsmateriaal te verzamelen" voor "dit maatschappelijke probleem, deze tragedie en deze misdaad", zegt een woordvoerder van het dagelijks bestuur van de EU. Brussel en Warschau hopen de slachtoffers zo weer terecht te brengen en de daders te kunnen vervolgen. Ze gaan daarbij samenwerken met internationale agentschappen als VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Terug naar boven