r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

EU wil samenwerken met defensie-industrie om Oekraïne te steunen

zaterdag 18 februari 2023, 11:39
Soldaat met geweer

MÜNCHEN (ANP/RTR) - Om de militaire steun aan Oekraïne op te voeren, overweegt de Europese Unie een samenwerking met de defensie-industrie. Dat zegt Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, op de veiligheidsconferentie in München. Oekraïne heeft de wapens en munitie nu hard nodig en daarom zou een overeenkomst nodig zijn.

"We moeten doorgaan en de enorme steun aan Oekraïne verdubbelen die nodig is om deze imperialistische plannen van Poetin volledig te laten falen", sprak Von der Leyen op de conferentie. Om die hulp te kunnen opschalen zegt ze bijvoorbeeld te denken aan een overeenkomst met wapenproducenten die de aankoop al voor de productie regelt.

Von der Leyen verwijst naar de manier waarop de EU de coronavaccins heeft aangekocht tijdens de pandemie. Door de aankoop al van tevoren te regelen kunnen producenten sneller investeren en meer wapens en munitie leveren. Ze benadrukte dat Europa niet maanden kan wachten tot de voorraden, die er in Oekraïne in hoog tempo doorheen geschoten worden, op het normale tempo weer bijgevuld worden.

Terug naar boven