r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Drietal opgepakt na vondst dode migranten in truck in Bulgarije

vrijdag 17 februari 2023, 18:44

SOFIA (ANP/RTR/DA) - Drie personen zijn opgepakt na de vondst van achttien dode migranten in een achtergelaten vrachtwagen in Bulgarije. De truck werd vrijdag door de politie gevonden na een melding.

Ongeveer veertig illegale migranten zaten verstopt in een ruimte onder hout dat de vrachtwagen vervoerde. Een deel van de overlevenden is overgebracht naar het ziekenhuis. Waardoor er slachtoffers zijn gevallen, is niet direct duidelijk. De truck was volgens de autoriteiten niet betrokken bij een verkeersongeval.

Gezondheidsminister Assen Medjidiev zegt nog niet te kunnen vertellen wat er is gebeurd. "Er was een tekort aan zuurstof. De migranten waren koud en nat. Ze hadden zeker enkele dagen niet gegeten." Het is niet duidelijk hoelang de migranten in de vrachtwagen zaten en waar hun reis begon.

De wagen werd vrijdagmiddag gevonden bij Lokorsko, een plaats iets ten noorden van de hoofdstad Sofia. De chauffeurs waren weg toen de politie arriveerde. Er wordt van uitgegaan dat het om mensensmokkelaars gaat.

De zaak wordt beschouwd als een van de dodelijkste mensensmokkelincidenten in Bulgarije en doet denken aan vergelijkbare zaken elders in Europa. In 2019 werden 39 Vietnamese migranten dood aangetroffen in een koelwagen die kort daarvoor de oversteek van België naar Engeland had gemaakt.

EU-lidstaat Bulgarije worstelt met een toenemend aantal migranten dat het land binnen probeert te komen, vaak in de hoop andere landen in Europa te bereiken. In een poging om migranten tegen te houden, heeft Sofia extra controles ingevoerd langs het 234 kilometer lange hek van prikkeldraad bij de grens met Turkije.

Terug naar boven