r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Europa Vandaag: integriteit centraal in het EP, identiteit centraal in de Tweede Kamer

donderdag 16 februari 2023, 8:15

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Andrea COZZOLINO in the European Parliament in Strasbourg
Bron: Copyright: © European Union 2017 - Source : EP.

Hoe stemt het EP over integriteit na het corruptieschandaal?

Vandaag is alweer de laatste dag van de plenaire week in Straatsburg aangebroken en er staan een aantal interessante stemmingen op het programma. Zo wordt er gestemd over een EU-strategie ter bevordering van het concurrentievermogen van de industrie, de handel en het scheppen van hoogwaardige banen. Verwar deze strategie overigens niet met het Green Deal Industrieplan van de Commissie: daarover hebben de Europarlementariërs gisteren gedebatteerd en zullen ze pas op een later moment stemmen.

Ook niet geheel oninteressant zijn de stemmingen over de oprichting van een onafhankelijk EU-orgaan voor ethiek en de follow-up van de maatregelen ter versterking van de integriteit van de Europese instellingen. Beide punten zijn zeer 'juicy' vanwege het corruptieschandaal, oftewel Qatargate, waarvan de reeks aan arrestaties van Europarlementariërs maar niet lijkt op te houden.


 
Leijten, R.M. (Renske)
Bron: SP / Nynke Vissia

Onenigheid over de Europese Digitale Identiteit

In de Tweede Kamer wordt staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties Alexandra van Huffelen aan de tand gevoeld tijdens een interpellatiedebat over de Europese Digitale Identiteit. SP-Kamerlid Renske Leijten is namelijk ontevreden over het feit dat de motie van de Kamer over het niet instemmen met de Raadsconclusie over de digitale identiteit niet wordt uitgevoerd. Dit gaf Van Huffelen aan in een brief aan de Kamer.

Om uw geheugen op te frissen: het Nederlandse parlement kan Europees beleid beïnvloeden door middel van debatten met bewindspersonen in aanloop naar een Europese Raadsvergadering. Daarnaast heeft de Kamer de mogelijkheid om één Kamerlid of enkele Kamerleden te benoemen tot rapporteur(s) op een bepaald EU-dossier. Rapporteurs verdiepen zich in een onderwerp en adviseren de commissie over de behandeling.

Ook kan de Tweede Kamer een parlementair behandelvoorbehoud op een bepaald dossier plaatsen. Dit houdt in dat, wanneer er in de Raad van Ministers een wetsvoorstel wordt besproken dat de Kamer erg belangrijk acht voor het land, het parlement de regering kan vragen om niet met het voorstel in te stemmen voordat de Kamer hierover met het kabinet gedebatteerd heeft.

Op de Europese Digitale Identiteit is geen behandelvoorbehoud geplaatst, maar heeft de Kamer wel een rapporteur aangesteld. Dit is Renske Leijten namelijk zelf.


En verder...

is Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius (Milieu, Oceaan en Visserij) in Oekraïne. Er is geen agenda van zijn bezoek bekend, wellicht omwille van veiligheidsredenen.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

16 februari

Europees Parlement

Plenaire vergadering

16 februari

Tweede Kamer

Interpellatie-Leijten

16 & 17 februari

Europese Commissie

Virginijus Sinkevičius in Oekraïne

Terug naar boven