r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Moskou verwerpt beschuldigingen over destabilisatie Moldavië

dinsdag 14 februari 2023, 11:03
President Michel visits Moldova
Bron: The Council of the European Union

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland weerspreekt beschuldigingen dat het bezig is de voormalige Sovjetrepubliek Moldavië te destabiliseren. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou missen de aantijgingen elke onderbouwing. Het departement beschuldigt Oekraïne ervan de spanningen op te voeren om Moldavië in de oorlog met Rusland te betrekken.

De Moldavische president Maia Sandu heeft Rusland ervan beschuldigd een staatsgreep te beramen om te voorkomen dat haar land lid gaat worden van de Europese Unie. Ook zou Moskou volgens haar Moldavië, dat ruim 2,5 miljoen inwoners telt, willen gebruiken voor de strijd tegen Oekraïne.

Afgelopen week is de regering van de pro-westerse premier Natalia Gavrilita na een turbulente anderhalf jaar gevallen. De Verenigde Staten zeiden toen geen directe Russische militaire dreiging jegens het kleine Moldavië te zien.

Moldavië worstelt met een slepende economische crisis, corruptie en energieproblemen die mede te wijten zijn aan de oorlog in buurland Oekraïne en de afhankelijkheid van Russisch gas. Sandu heeft een 48-jarige ex-minister van Binnenlandse Zaken, Dorin Recean, als premier aangesteld. Hij heeft twee weken om een regering te vormen die dan moet worden goedgekeurd door het parlement.

Terug naar boven