r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Opnieuw Europarlementariër opgepakt in corruptieonderzoek

vrijdag 10 februari 2023, 15:52
gewijzigd
Tarabella Marc

BRUSSEL (ANP/DPA) - De sociaaldemocratische Europarlementariër Marc Tarabella is vrijdag opgepakt voor verhoor in het onderzoek naar corruptie in het Europees Parlement. Ook is zijn bankkluis in Luik doorzocht, evenals enkele kantoren in Anthisnes, waar Tarabella burgemeester is. Dat meldt het Belgische Openbaar Ministerie.

Tarabella wordt verdacht van betrokkenheid bij het omkoopschandaal dat Qatargate is gaan heten. De zaak draait om het kopen van invloed in het Europees Parlement door Qatar en Marokko. Ex-Europarlementariër Pier Antonio Panzeri, die geldt als de spil van de omkopingspraktijken, zegt volgens Belgische media 120.000 tot 140.000 euro aan Tarabella te hebben betaald voor het behartigen van de belangen van Qatar in het parlement. De politie deed in december ook huiszoeking bij Tarabella thuis.

Ook het huis van de Italiaanse Europarlementariër Andrea Cozzolino in Brussel is doorzocht, meldt het OM. Cozzolino zelf werd 's avonds opgepakt na het verlaten van een ziekenhuis in Napels, melden Italiaanse media.

Het corruptieschandaal kwam aan het licht met de arrestatie van de inmiddels afgezette ondervoorzitter Eva Kaili in december. Er volgden meer aanhoudingen, onder anderen van Panzeri en Kaili's partner Francesco Giorgi. Zij zitten alle drie nog vast.

Het parlement gaf vorige week groen licht voor de vervolging van Tarabella en Cozzolino. Dat was nodig, omdat Europarlementariërs in principe worden beschermd tegen vervolging door justitie om vrij hun werk te kunnen doen. De twee houden vol onschuldig te zijn.

Terug naar boven