r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

EU-leiders eens over tijdelijk versoepelen staatssteunregels

vrijdag 10 februari 2023, 7:45
Europese Raad
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De EU-leiders zijn op een top in Brussel overeengekomen dat de Europese staatssteunregels tijdelijk worden versoepeld voor investeringen in hernieuwbare energie, het koolstofvrij maken van de industrie, waterstof en emissievrije voertuigen. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat het landenblok aantrekkelijk blijft als producent van schone technologieën en de concurrentie met de Verenigde Staten en China aan kan.

De Europese Commissie stelde vorige week voor de staatssteunregels tot 31 december 2025 te versoepelen. Ook moeten de procedures voor de steun worden versneld en moeten belastingvoordelen mogelijk zijn in sectoren die strategisch zijn voor de groene transitie maar die last hebben van buitenlandse staatssteun die concurrenten genieten of hoge energieprijzen. Daarnaast moet geld uit bestaande EU-fondsen flexibeler kunnen worden ingezet voor investeringen.

De versoepelde staatssteunregels zijn onderdeel van plannen die het Europese tegenwicht moeten vormen voor de zogeheten Inflation Reduction Act (IRA), het pakket belastingvoordelen en subsidies waarmee president Joe Biden de Amerikaanse industrie steunt om de groene transitie te versnellen. Ook moeten ze helpen concurreren tegen Chinese bedrijven die soms zwaar gesubsidieerd worden door hun overheid.

Terug naar boven