r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europa Vandaag: EU-top begint, maar zonder input Tweede Kamer?

donderdag 9 februari 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
General view of the European Council
Bron: European Commission

Speciale EU-top, 9-10 februari

Vandaag komt de Europese Raad bijeen in Brussel voor een tweedaagse speciale top. Deze extra top, die vandaag en morgen wordt gehouden, is mede door Nederland geïnitieerd. Het uitbreken van de oorlog in Oekraïne en de toenemende stroom migranten uit Afrika en het Midden-Oosten heeft de migratieproblematiek, niet alleen in Nederland, maar ook in Europa weer actueel gemaakt.

In 2017 werd door de Hongaarse premier Orbán al geopperd om EU-gefinancieerde hekken te bouwen langs de Europese buitengrenzen. Met de druk op het migratiebeleid lijken steeds meer Europese leiders te wenden naar dit idee. Echter kan de Europese Commissie zich niet vinden in deze aanpak van het migratieprobleem. Voer voor veel discussie op de top morgen dus.

Naast migratie worden ook het Europese concurrentievermogen en de Russische agressie tegen Oekraïne besproken.

 

De Tweede Kamer vanuit de positie van het spreekgestoelte (Foto: Wikipedia/risastla)
Bron: Wikipedia/risastla

Tweede Kamer alweer te laat met moties

Gisteren was al in de Europa Vandaag te lezen dat de Tweede Kamer op woensdagavond vergaderde over speciale EU-top. Ondanks dat de top vandaag al plaatsvindt wordt er pas vanmiddag gestemd over de ingediende moties.

Voor wie denkt dat stemmen over moties vlak voor een top of wanneer hij al bezig is een keertje niet zo erg is: het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Een recent voorbeeld is de vorige EU-top in december, toen de Tweede Kamer de middag voor aanvang pas stemde over de moties.

Er kunnen zeker vraagtekens worden gezet bij de vraag hoe effectief dit is. Misschien is het een idee om debatten en stemmingen over een top wat verder vóór de top te houden?

 

En verder...

... komt de EP-commissie Buitenlandse Zaken bij elkaar en buigen zij zich over o.a. de betrekkingen EU-Armenië en -Azerbeidzjan.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

9 februari

Europese Raad

Migratie; Oekraïne; concurrentievermogen

9 februari

Tweede Kamer

Stemmen moties EU-top

9 februari

Europees Parlement

EU-relaties met Armenië en Azerbeidzjan

Delen

Terug naar boven