r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

EU-lidstaten sturen aan op financiering grenshekken uit EU-fondsen

woensdag 8 februari 2023, 13:25
Prikkeldraad

DEN HAAG (PDC) - In de aanloop naar de extra EU-top op 9 en 10 februari hebben meerdere Europese leiders zich uitgesproken voor het plan om hekken aan de Europese buitengrenzen te financieren uit EU-fondsen. De Europese Commissie vindt het plan niet passen bij een humaan migratiebeleid en bovendien ongeschikt om de groeiende migratieproblematiek aan te pakken.

De EU-top staat voor een groot deel in het teken van deze migratieproblematiek. 2022 kende het hoogste aantal illegale grensoverschrijdingen sinds 2016. Verschillende lidstaten hebben op eigen initiatief zelf hun grenzen afgebakend met hekken. Waar de Hongaarse premier Viktor Orbán in 2017 al pleitte voor het financieren van deze hekken uit EU-fondsen, zijn nu meerdere regeringsleiders voorstander van het gezamenlijk opdraaien voor de kosten voor deze hekken.

De Europese Commissie wil vanuit de liberaal-democratische waarden van de Europese Unie niet bijdragen aan deze door mensenrechtenorganisaties bekritiseerde manier van het buitenhouden van migranten. Ursula von der Leyen heeft eerder deze maand wel aangegeven voorstander te zijn van het plan de grens van drones te voorzien.

Bron: AD, De Volkskrant, euobserver, EURACTIV

Terug naar boven