r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Syrië vraagt EU-hulp na aardbeving

woensdag 8 februari 2023, 12:05
Boxes of medical supplies ready for loading onto the EU Humanitarian Bridge
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - Syrië heeft de Europese Unie gevraagd om hulp na de verwoestende aardbeving. De Europese Commissie vraagt de EU-landen dat verzoek in te willigen en onder meer Nederland staat daarvoor open.

Syrië vroeg woensdagochtend om de hulp van de Europese rampenbestrijding, het zogeheten rescEU. Het noorden van het land is net als het zuidoosten van Turkije zwaar getroffen door de aardbeving van afgelopen weekend. Er is vooral hulp nodig bij het redden en bergen van mensen onder het puin en medische en voedselhulp, zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Janez Lenarcic.

Elk land ter wereld kan de hulp van rescEU inschakelen en Turkije deed dat ook vrijwel onmiddellijk. Maar het regime in Damascus, waarmee de EU een uiterst gespannen verstandhouding heeft, deed dat woensdag pas.

Nederland wil volgens defensieminister Kajsa Ollongren ook Syrië graag helpen, maar ze wees woensdagochtend wel op grote obstakels. Het noorden van Syrië is nog altijd oorlogsgebied en er gelden internationale sancties tegen het land.

Die strafmaatregelen zijn echter niet tegen burgers gericht, onderstreept Lenarcic.

Delen

Terug naar boven