r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Biden roept in State of the Union op tot politieke samenwerking

woensdag 8 februari 2023, 9:12
Joe Biden
Bron: Flickr / jlhervàs / CC BY 2.0

WASHINGTON (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft in zijn tweede State of the Union-toespraak, de jaarlijkse 'troonrede' voor leden van het Amerikaanse parlement, opgeroepen tot samenwerking. "We konden samenwerken in het vorige Congres", richtte hij zich specifiek tot Republikeinse parlementariërs. "Er is geen reden dat we niet ook kunnen samenwerken in dit Congres en consensus kunnen vinden op belangrijke onderwerpen."

Na de tussentijdse verkiezingen van het afgelopen najaar controleren de Democraten van Biden de Senaat en de Republikeinen het Huis van Afgevaardigden, hetgeen het lastiger maakt voor Biden om te regeren. Daarvoor hadden de Democraten de meerderheid in beide kamers van het Congres. De twee partijen zijn het grondig oneens op belangrijke onderwerpen, zoals de verhoging van het schuldenplafond, het maximale bedrag dat de Amerikaanse staat mag lenen. De regering wil het schuldenplafond verhogen, maar de Republikeinen willen in ruil daarvoor dat Biden flink snijdt in de overheidsuitgaven.

Ondanks zijn roep om eenheid, zette Biden echter zelf de verhoudingen op scherp in zijn toespraak, toen hij de Republikeinen ervan beschuldigde de sociale zekerheid en de gezondheidszorg drastisch te willen beperken. Verschillende Republikeinse Congresleden riepen daarop dat hij een leugenaar was, waarna Biden zijn woorden afzwakte tot "sommige Republikeinen".

Biden besteedde ook veel aandacht aan de Amerikaanse economie en richtte zich direct tot werkenden Amerikanen. Hij zei dat zijn regering in twee jaar tijd meer banen heeft gecreëerd dan welke andere president ook in een volle ambtstermijn. Ook wil hij productiebanen terughalen naar Amerika, met wat hij "een blauwdruk voor de blauwe kiel" noemde. Zo wil hij onder meer dat alle bouwmaterialen die bij federale infrastructuurprojecten worden gebruikt van eigen bodem zijn.

Ook haalde hij uit naar grote bedrijven. De technologiereuzen verdienen volgens hem geld met de persoonsgegevens van kinderen en door op kinderen "te experimenteren"; de farmaceutische industrie rekent teveel voor middelen als insuline; en de olie-industrie, die geeft haar winsten aan aandeelhouders in plaats van in verhoging van hun productie om de consumentenprijzen laag te houden. "Ze maken misbruik van jou, de Amerikaanse consument", zei hij.

Biden pleitte verder voor strengere wapenwetgeving en hervorming van de politie, zonder in details te treden. Onder de genodigden in de zaal waren de ouders van Tyre Nichols, de zwarte man die onlangs overleed nadat hij door vijf politieagenten was mishandeld, en een jongeman die een schutter had ontwapend bij een dodelijke schietpartij in Californië. "We kunnen niet wegkijken", zei Biden. "Doe iets."

Gouverneur Sarah Huckabee Sanders, oud-woordvoerder van het Witte Huis onder Trump, heeft namens de Republikeinen gereageerd. Zij haalde uit naar "radicaal-links" en sprak van een aanval op de "vrijheid en vrede" van de Amerikanen. Sanders stelt dat Amerikanen te maken hebben met "een oorlog van linkse cultuur die ze niet zijn gestart en nooit willen voeren". Ook uitte ze kritiek op onder meer belastingen en hoge brandstofprijzen.

Terug naar boven