r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Internationale reddingsteams arriveren in Turkije

dinsdag 7 februari 2023, 11:11
Huis verwoest

GAZIANTEP (ANP/BLOOMBERG) - Internationaal komt de noodhulp aan Turkije op gang na de verwoestende aardbevingen van maandag. De Turkse vicepresident Fuat Oktay zei dinsdagochtend dat reddingsteams uit Roemenië, Zwitserland, Azerbeidzjan en Libanon al aan het werk zijn in de getroffen gebieden.

De Europese Unie heeft meer dan 1150 reddingswerkers en zeventig speurhonden gestuurd. De teams uit negentien EU-landen gaan helpen met het zoeken naar overlevenden en het bieden van medische hulp in het rampgebied. President Recep Tayyip Erdogan zei maandag al dat 45 landen hulp hebben aangeboden.

Ook dinsdag maken nog veel landen bekend te helpen of nog meer hulp ter beschikking te stellen. Spanje, Zuid-Korea en India kondigden bijvoorbeeld aan een veldhospitaal, medische teams en hulpmiddelen te sturen.

Maandagavond landde een Nederlands team met reddingswerkers in Adana. Zo'n 65 mensen van de politie, brandweer, ambulancediensten en Defensie zijn met vrachtwagens en touringcars onderweg naar het rampgebied.

Van de Turkse rampendienst AFAD zijn bijna 25.000 hulpverleners actief in het getroffen Zuidoost-Turkije. Ze gebruiken meer dan 3000 graafmachines bij het puinruimen en zoeken naar overlevenden. Voor de mensen die ontheemd zijn geraakt, zijn meer dan 40.000 tenten en 300.000 dekens beschikbaar.

Delen

Terug naar boven