r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Zelenski: Kiev verdient dit jaar nog gesprek over EU-toetreding

donderdag 2 februari 2023, 21:49
Volodymyr Zelensky (Flickr / President Of Ukraine)
Bron: Flickr / President Of Ukraine

KIEV (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski vindt dat zijn land het "verdient" om dit jaar nog te beginnen met de gesprekken over toetreding tot de Europese Unie. Dat zegt hij aan de vooravond van de EU-top die vrijdag in Kiev wordt gehouden.

Zelenski sprak donderdag vast met de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Zelenski denkt dat het begin van onderhandelingen de Oekraïners kan inspireren en "motivatie" kan geven in het gevecht met de Russen.

Von der Leyen is donderdag met vijftien andere eurocommissarissen aangekomen in de Oekraïense hoofdstad. Ze zei te willen laten zien dat de EU Oekraïne "standvastig blijft steunen".

Kiev vroeg vlak na de Russische invasie het lidmaatschap van de EU aan en kreeg afgelopen zomer al de kandidaat-status. Maar om echt lid te worden moet het land nog voldoen aan een lange lijst met eisen, een proces dat normaal gesproken jaren duurt.

Zelenski vindt dat de omstandigheden vragen om een versnelde procedure, maar een aantal EU-lidstaten heeft zorgen over de haast die wordt gemaakt. Een groep landen, waaronder Nederland, is bang dat er te hoge verwachtingen worden gewekt door EU-kopstukken. De Franse president Emmanuel Macron waarschuwde dat het nog "decennia" kan duren voordat Kiev aan alle voorwaarden voldoet.

Terug naar boven