r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Brussel steunt proef met twee Nederlandse internationale treinen

dinsdag 31 januari 2023, 15:13
Rails

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft de beoogde nachttrein op het traject Amsterdam - Barcelona van European Sleeper en verbetering van de verbinding tussen Amsterdam en Londen van de NS en Eurostar als proefprojecten goedgekeurd. Ook zal zij nog acht andere pilotprojecten ondersteunen om uitbreiding van het internationale treinverkeer overdag en 's nachts te stimuleren, onder meer tussen Parijs en Venetië, en van Leipzig naar Stockholm.

Het opzetten en exploiteren van vooral lange en grensoverschrijdende treinverbindingen voor passagiers blijkt in Europa geen gemakkelijke opgave. Problemen met capaciteitstoewijzing op het spoor en gebrekkige coördinatie tussen nationale infrastructuurbeheerders belemmeren uitbreiding van het internationale net. "Terwijl de vraag naar groene mobiliteit groeit, moeten we de spoormarkt veel beter en veel sneller laten reageren", zegt Eurocommissaris Adina Vălean (Vervoer).

De nieuwe of verlengde proeftrajecten moeten bestaande obstakels aan het licht brengen en met hulp van het dagelijks EU-bestuur "worden overwonnen, waardoor nieuwe diensten kunnen ontstaan". Het gaat zowel om dag- als nachttreinen.

Terug naar boven