r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Verkiezingswinst Tsjechië lijkt zeker voor ex-generaal Pavel

zaterdag 28 januari 2023, 15:48

PRAAG (ANP/RTR/AFP) - De gepensioneerde generaal Petr Pavel ligt op koers om de Tsjechische presidentsverkiezing te winnen van oud-premier Andrej Babis. Volgens het Tsjechische statistiekbureau heeft de ex-generaal een duidelijke voorsprong op zijn tegenstander. Met 90 procent van de stemmen geteld, krijgt Pavel ruim 57 procent, tegenover iets minder dan 43 procent voor Babis. De Tsjechische premier Petr Fiala heeft Pavel al gefeliciteerd met zijn zege.

Tijdens de eerste ronde twee weken geleden won Pavel al nipt met zo'n 35,4 procent van de stemmen. De 68-jarige Babis kreeg 35 procent. De steenrijke zakenman was slechts enkele dagen eerder vrijgesproken in een proces over fraude met EU-subsidies. Omdat geen enkele kandidaat een absolute meerderheid behaalde, werd een tweede ronde gehouden.

Met de winst van Pavel kiest Tsjechië voor een koers richting het Westen. Babis staat net als vertrekkend president Milos Zeman bekend om de warme banden die hij onderhoudt met onder meer de Hongaarse premier Viktor Orbán.

Tsjechië kent een parlementair stelsel. De president heeft relatief weinig macht en vervult vooral een ceremoniële functie.

Terug naar boven