r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Nederlands kabinet: beperk migratie met betere grenscontroles en snellere terugkeer

donderdag 26 januari 2023, 13:09
Mark Rutte
Bron: The Council of the European Union

DEN HAAG (PDC) - Europa moet de asielinstroom beperken door meer geld uit te trekken voor grenscontroles. De asielprocedure moet worden behandeld aan de Europese buitengrens, zodat vluchtelingen en migranten zonder kans op een verblijfsvergunning sneller worden gescheiden. Afgewezen asielzoekers moeten eerder werden teruggestuurd. Eerder gemaakte asielafspraken tenslotte, moeten nu wél worden nagekomen.

Het Nederlandse kabinet schrijft dit in een notitie waarin de plannen worden uitgewerkt die premier Rutte zal meenemen naar de migratietop medio februari. De extra top werd in december aangekondigd en is belegd op initiatief van Nederland. Het kabinet heeft deze notitie verspreid naar andere EU-lidstaten.

Met de notitie wil het kabinet bijdragen aan snelle vooruitgang met het migratie- en asielpact, het grote migratieplan van de Europese Commissie. Hierin staat onder andere dat lidstaten elkaar meer moeten helpen bij asielopvang. Dit betekent het leveren van opvangplekken maar ook financiële en operationele steun. Voor het einde van dit jaar moeten de lidstaten en het parlement alle wetsvoorstellen aannemen, zo hoopt het kabinet.

Bron: RTLNieuws, de Telegraaf

Terug naar boven