r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Iran straft Nederlandse Europarlementariërs en Pegida-voorman

donderdag 26 januari 2023, 8:56
gewijzigd
Iraanse Vlag

BRUSSEL (ANP) - Iran heeft PvdA-Europarlementariër Thijs Reuten, zijn VVD-collega Bart Groothuis en Pegida-voorman Edwin Wagensveld sancties opgelegd. Ze mogen Iran niet meer in en ze kunnen niet meer bij eventueel in Iran gestald geld.

De drie Nederlanders horen bij een groep van 33 mensen uit de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk die de woede van Iran hebben gewekt. Ze zouden zich bijvoorbeeld schuldig hebben gemaakt aan terrorisme, zich hebben gemengd in binnenlandse aangelegenheden van Iran of hebben meegewerkt aan "wrede sancties tegen het Iraanse volk".

Wagensveld verscheurde zondag een koran bij het Tweede Kamergebouw. Groothuis en Reuten pleitten ervoor om Iran harder aan te pakken en bijvoorbeeld de Iraanse Republikeinse Garde, steunpilaar van het regime in Teheran, tot een terroristische organisatie te bestempelen. Dat zou nodig zijn nu Teheran maar doorgaat met het neerslaan van de protesten tegen het ultraconservatieve bewind.

Reuten is niet onder de indruk van "dit bizarre sanctieshowtje voor de bühne". Hij ziet "een zwaktebod van een regime dat het hoofd niet boven water kan houden" en zal de sancties "met trots dragen. Als ze probeerden mij te weerhouden van mijn strijd de Revolutionaire Garde op de terreurlijst te krijgen, hebben ze het mis. Dit zal mijn inzet voor de rechten van het dappere Iraanse volk alleen maar versterken."

Ook Groothuis peinst er niet over in te binden. "Ik zal nooit een blad voor de mond nemen." De sancties "zeggen alles over het Iraanse regime", dat "de eigen bevolking onderdrukt en doodt", maar volgens Groothuis ook operaties uitvoert in Europa. "Ze willen dat ik als democratisch gekozen politicus daarover zwijg."

De twee Europarlementariërs krijgen steun van hun parlementsvoorzitter en ook van de Nederlandse regering. Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken vindt dat Iran "de wereld op z'n kop" zet. Dat Iran Reuten, Groothuis en anderen "nu op een sanctielijst plaatst is verwerpelijk en een schande".

Terug naar boven